Sender mobil ut i rommet

Smarttelefoner kan brukes til så mangt, nå inntar de snart også verdensrommet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her viser NASA frem mobiltelefonsatellitten. (Video: Youtube/ MakerFaireVideo)

I disse dager ferdigstiller NASA det som blir tidenes minste og billigste satellitt.

Den kubeformede satellitten er på størrelse med en kaffekopp, bare litt over ti centimeter stor og veier omtrent en og en halv kilo.

På grunn av den beskjedne størrelsen kalles den en nanosatellitt. 

NASA har valgt å bruke en helt vanlig smarttelefon til å være den lille satellittens hjerne, og dette gav dem en plass i Popular Science sin kåring over årets beste nyvinninger. 

Isbiter og quadrokoptere 

Når det nærmer seg årsskifte dukker det opp alskens oppsummeringer av året som gikk.

En oppsummering som er gøy å få med seg er magasinet Popular Science sin kåring av det de mener er årets beste, nye produkter og nyskapninger.

Her har NASAs minisatellitt, PhoneSat, kapret en av plassene i romfartkategorien. 

Kåringen feirer 25-års-jubileum i år, og magasinet skriver på sine nettsider at det skal mye mer til å få en plass på lista nå i dag.

- Siden vi startet kåringen for et kvart århundre siden har innovasjonshastigheten økt markant for hvert år. Tolv måneder er nå veldig lang tid, og terskelen for å være revolusjonerende er mye høyere enn da de første HDTV’ene og elektriske bilene kom.

Det er flere spennende vinnere på listen, blant annet små, flyvende roboter som danser med lys:

Videoen er lang, men verdt å få med seg hvis du er litt robotnerd. (Video: Youtube/NDS)

Både dingser og teknologi til hjemmet har sin egen kategori. For eksempel skal det snart komme en isbitholder som kan sikre deg mot vannsøl. 

Det som fascinerte Popular Science med akkurat NASAs nanosatellitt var den nye bruken av forbrukerteknologi, som smarttelefonen er, og at satellitten er så billig å lage.

Rommobilen

I tillegg til å kunne ringe med dem er smarttelefoner avanserte datamaskiner.

Hjernen, eller den sentrale prosessoren, i prototypen til NASA er en helt vanlig smarttelefon av typen Nexus One fra HTC.

I følge en tidligere pressemelding fra NASA har disse telefonene det som trengs for å fungere som satellitthjerne: Rask prosessor, allsidig operativsystem, mange små sensorer, høyoppløsningskamera, GPS og flere radioer.

Versjon 2.0 er allerede på betastadiet, og der er det Samsung sin Nexus S som skal på romtur.

Satellitter til folket

Nanosatellitten PhoneSat skal ta mobilbilder av oss fra verdensrommet. (Foto: NASA)

Når det blir tid for julegaveshopping er det nok mange som merker at liten i størrelse ikke nødvendigvis betyr liten i pris, men i NASA sitt satellittillfelle er det akkurat det det gjør.

I den tidligere pressemeldingen skriver NASA at delene til prototypen bare kostet 3500 dollar, snaut tyve tusen norske kroner.  

Den lave kostnaden og det at delene kan kjøpes i vanlige butikker, gjør at satellitter etter hvert kan bli mer tilgjengelig for folket, for eksempel i skole og læring, utdyper NASA i pressemeldingen.

Ti dager, eller til døden

Små satellitter er imidlertid ikke nytt. Norge har også laget nanosatelitter.

En av de neste som venter på å ta turen opp fra bakken her i vårt land er satellitten Cubestar, som forskning.no tidligere har laget en multimediapresentasjon av:

NASAs PhoneSat 1.0 er planlagt å sendes opp innen årsskiftet. Den skal blant annet å ta bilder av jorda, og sende bildene fortløpende tilbake hit over den frekvensen som brukes til amatørradio.

Det er ikke en stor jobb, men hovedmålet er å bevise at mobiltelefoner kan ha en funksjon på denne måten i rommet.

Satellittens jobbkontrakt varer i ti dager, eller til telefonens batteri dør.

Powered by Labrador CMS