Må ha nye oppmuntringsmetoder

For å lykkes med målsettingen om å få flere personer med nedsatt funksjonsevne i arbeid, må norske myndighetene finne nye løsninger for å oppmuntre arbeidsgiverne til å ta mer ansvar.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Personer med nedsatt funksjonsevne har lavere sysselsetting enn befolkningen for øvrig, og sammenliknet med andre OECD-land skårer Norge heller ikke spesielt høyt. Dette kommer fram i en ny rapport fra NOVA skrevet av Rune Halvorsen og Bjørn Hvinden.

– Norge har vært flinke når det gjelder å sikre funksjonshemmede trygdeordninger og å legge til rette for arbeidskvalifiserende tiltak, men ikke like gode på tiltak som innebærer forpliktelser for arbeidsgiver. Her har vi mye å lære fra andre land, for eksempel USA, sier Halvorsen.

– Vi må finne nye måter å kombinere alle disse tiltakene på hvis vi skal lykkes med å få flere personer med nedsatt funksjonevne i arbeid.

Rapporten Andre lands modeller for å fremme sysselsetting blant personer med nedsatt funksjonsevne søker å finne svar på hva Norge kan lære av andre lands politikk på feltet. Den viser at tiltak som innebærer forpliktelser for arbeidsgivere, har dominert i markedsorienterte land som USA.

Dette har gått på bekostning av inntektssikring og arbeidskvalifiserende tiltak i offentlig regi.

Annerledes i Norden

Omvendt har de nordiske landene lyktes godt med inntektssikring og arbeidskvalifiserende tiltak, mens tiltak som innebærer forpliktelser for arbeidsgivere framstår som underutviklet i Norden.

I rapporten gir Halvorsen og Hvinden en systematisk framstilling av modellene for å fremme sysselsetting blant personer med nedsatt funksjonsevne som står utenfor det ordinære arbeidsmarkedet,

De skriver også om erfaringene med disse tilnærmingene i USA, Belgia, Danmark, Nederland, Storbritannia, Sverige og Tyskland.

Kan gi mer plikter til arbeidsgivere?

Forskerne dokumenterer at de nordiske landene har vært mer tilbakeholdne med å pålegge arbeidsgivere plikter enn USA og mange europeiske land.

– For at nye arbeidsrettede tiltak, blant annet de som innebærer forpliktelser for arbeidsgivere, skal bli effektive, må myndighetene finne løsninger som oppmuntrer og ikke skremmer arbeidsgiverne til å ta mer ansvar.

Med den sterke tradisjonen for at offentlige myndigheter tar ansvar for å kompensere utgifter forbundet med nedsatt funksjonsevne, burde Norge i så måte ha et godt utgangspunkt, mener Halvorsen.

Det burde være mulig å dele kostnadene ved sysselsettingstiltakene mellom arbeidsgiverne og fellesskapet.

Referanse:

Halvorsen & Hvinden: Andre lands modeller for å fremme sysselsetting blant personer med nedsatt funksjonsevne, NOVA Rapport 14/11.

Powered by Labrador CMS