Bakgrunn: Ukens fugl: Havsule

Havsule hekker tett og kan stupdykke i over 100 km/t. Om vinteren overlever den i månedsvis ute på havet, i all slags vær.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Havsule overlever langt til havs på vinteren. Her fra Hafnaberg på Island. (Foto: Thor Østbye)

Artikkelserie: Ukens fugl

Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.

481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.

Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.

Havsule (Morus bassanus) er en fantastisk flott sjøfugl som hekker i kolonier enkelte steder langs kysten i Norge.

Den hekker vanligvis i bratte fuglefjell, men også på relativt flate holmer. Havsulreirene ligger tett inntil hverandre, men de er likevel ganske aggressive i forhold til naboene.

Reirene lages av tang og tare, men vi kan også ganske ofte se at de bruker rester av gamle fiskegarn som de finner flytende i sjøen eller på land.

Havsula har et langt og kraftig dolkeforma nebb som er ypperlig designa til å fange fisk med. Fuglen kan bli opptil tre kilo tung.

Havsula er utbredt langs kystene i Nord-Atlanteren og i Middelhavet. Utenom hekketiden er den stort sett til havs og streifer omkring etter mat i all slags vær.

Hekkende havsule på det kjente fuglefjellet Runde i Møre og Romsdal. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Med alle de stormene som vi har hørt om de siste ukene er det utrolig å tenke på at disse fuglene kan leve ute på havet i månedsvis.

Et annet imponerende trekk ved denne fuglen, er måten den jakter på. I opptil 100 km/t folder den vingene sammen og stupdykker ned i havet på jakt etter fisk. Det er virkelig et imponerende skue.

I sulefamilien finnes det totalt 10 arter, og det er bare havsule som hekker her hos oss.

 

 

Powered by Labrador CMS