Voldeligere Bond

Fra den første til den foreløpig nest siste James Bond-filmen har den hemmelige agenten blitt dobbelt så voldelig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er den Bond vi har blitt vant til å se, med pistol i hånd. Men tidligere versjoner av spionen var langt mer fredsommelig enn det som har blitt vanlig i de nyere filmene. (Foto: Sony Pictures Release International)

En gjennomgang av de 22 James Bond-filmene utgitt mellom 1962 og 2008 – fra Dr. No til Quantum of Solace – bekrefter det bekymrede foreldre og filmkritikere lenge har antatt:

Filmmediet har blitt voldeligere med årene.

Da Sean Connery spilte den elegante agenten i 1962 ble det begått under halvparten så mange voldshandlinger som i Daniel Craigs andre eventyr som Bond fra 2008.

Dessuten blir det mindre klaps og mer skyting.

Tung vold økende

Forskerne bak studien mener Bond-filmene er en god test for å sjekke om filmer generelt har blitt mer voldelige. Serien har nemlig holdt det gående lenge, og filmene drar inn massevis av penger hver gang.

Dermed er det sannsynlig at de er toneangivende for actionfilmsjangeren generelt.

Vold ble i studien definert som enhver scene der noen med overlegg forsøkte å skade noen andre, og inkluderte både drap og mindre fatal vold.

Hovedforfatter Helene McAnally og kollegene skilte dessuten mellom triviell og alvorlig vold. Triviell vold kunne være for eksempel et klaps i fjeset, mens alvorlig vold inkluderte skikkelige slag, spark og alle angrep med våpen.

Mens McAnally og kollegene fant 109 voldshandlinger i Dr. No, var det tilsvarende tallet for Quantum of Solace 250. Og det var den tunge volden som økte mest: Forskerne fant en tredobling i antallet alvorlige voldshandlinger.

Voldsomhetene var fortsatt økende, selv da forskerne kontrollerte for at filmene også har blitt lengre.

Brosnan mest dødelig

Også den britiske avisa The Guardian har interessert seg for den berømte britens voldsstatistikk. I en oversikt har de konkludert med at Bond har drept 354 mennesker i løpet av de 22 offisielle filmene. Totalt har hele 1300 mennesker dødd.

Mye av skylden for filmenes dødsfall ligger altså på onde superskurkers skuldre – uten at de nødvendigvis bryr seg nevneverdig om det.

Den desidert dødeligste Bond-skuespilleren hittil er Pierce Brosnan, som spilte helten i fire filmer. Han forvoldte totalt 135 dødsfall fra 1995 til 2002.

Det gir et gjennomsnitt på 33,8 drap per film.

Det er for øvrig viktig å huske på at statistikken fra The Guardian ikke er basert på samme metode og klassifisering som tallene fra studien som nå publiseres i Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Pierce Brosnan har den tvilsomme æren av å være den mest dødelige James Bond. Her fra filmen Die Another Day. (Foto: Fox Film)

13-årsgrense i laveste laget?

Studien ble gjort før den nyeste filmen i rekka, Skyfall, kom ut, men de som har sett den vil sannsynligvis være enige i at trenden ikke akkurat har snudd.

Forskerne bak studien mener funnene bør være et argument for strengere aldersgrense på filmene i fremtiden. I USA er Bond-filmer stort sett klassifisert som PG-13. Det betyr at foreldre advares om at filmen kanskje ikke er passende for barn under 13 år.

I Norge får filmene som regel 15-årsgrense.

Men for å gi den moderne Bond en liten oppreisning, sånn helt på tampen:

Den desidert dødeligste Bond-filmen hittil var You Only Live Twice (på norsk “James Bond i Japan”) , fra 1967 og med Sean Connery i hovedrollen. I løpet av den filmen døde hele 196 mennesker, hvorav 21 falt for agentens hånd.

Til sammenligning mistet ”bare” 31 mennesker livet i Quantum of Solace.

PS:
Verken i den nye studien eller i The Guardians oversikt er de to første filmene ved navn Casino Royale, som kom ut henholdsvis i 1954 og i 1967, inkludert. De kommer ikke fra samme produksjonsselskap som de øvrige, og regnes derfor som regel ikke med i den offisielle filmserien.

Kilder:

H. M. McAnally (2012)  Bond, James Bond: A Review of 46 Years of Violence in Films. Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, publisert på nett 10. desember 2012

S. Rogers: James Bond bodycount (Bloggpost på bloggen Datablog på The Guardians sider, publisert 5. oktober 2012)

––—
(Forsidefoto: Sony Pictures Release International)

Powered by Labrador CMS