Løsninger for den distribuerte familie

Fremtidens foreldre er på farten, om mulig enda mer enn de er idag, og vil skjøtte sin foreldregjerning som et holografisk bilde på en flatskjerm i husets kommandosentral. Om 50 år vil vi sikkert le av denne visjonen, men idag planlegger Telenor og prosjektleder Arnfinn Nyseth vårt fremtidshus ut fra ideer som disse.

I fremtidshuset åpnes døren automatisk når du runder siste hjørne, forutsatt at mobilen du har i lommen er programmert med personlig identifisert, elektronisk nøkkel. Med SMS kan nøkkelen sendes til andre som trenger adgang til huset, for eksempel rørleggeren. Innenfor døren ønskes husets tenåring velkommen av mors stemme. Ett trykk på fjernkontrollen og mor trer frem på storskjerm. Her gir hun oppdaterte beskjeder, og forteller når hun kommer hjem.

Huset befinner seg på Fornebu utenfor Oslo, et uanselig hus med tresprosser foran vinduene.

Sensorteknologi

Vil tenåringen sjekke sin sinnstilstand, kobler han seg til sensorutstyret og ser resultatet på en skjerm integrert i salongbordet. Samme sensorteknologi ble benyttet i programserien “Forfall”, hvor Kristoffer Schau målte sin raskt synkende formsvikt. Innen medisin og terapeutisk behandling er interessen for sensorteknologi stor. Også bilindustrien er oppmerksomme på utstyret. Det kan gi bilførere mulighet til å måle grad av tretthet og uoppmerksomhet.

Kommandosentral

"Lars Svenkerud i Telenor FoU viser hvordan en gjennomsiktig skjerm kan brukes til å formidle videobeskjeder. Skjermen kan blant annet aktiveres via mobiltelefon."

I husets romslige kjøkken ligger kommandosentralen. På flatskjerm over kjøkkenbenken popper beskjed fra Veimeldingsentralen opp: Alvorlig ulykke på Ringvei 3. Store forsinkelser i trafikken. Vil far heller jobbe hjemme ligger løsningen for fullverdig hjemmekontor klar, inkludert muligheten for videokonferanse. Om ettermiddagen blir en elektronisk handleliste og meny presentert for sønnen. Bare følg oppskriften på skjermen og ha maten klar til kl. 18.00. Vannbåren varme, styrt av et web-grensesnitt, gir behagelig innetemperatur og er energibesparende. Energiforbruk og unormale hendelser, knyttet til oppvarming, vannlekkasje eller annet, varsles på mobiltelefonen.

Teknologisk ungdomsrom

Inne på ungdomsrommet vibrerer det elektroniske kjæledyret etter oppmerksomhet. Det piper i PC’en, tenåringen logger seg på og får kontakt pr en hendig multimediatermial med kompiser som skater i Oslo sentrum, samtidig tar han kontakt med en klassekamerat for å forberede leksesamarbeid via nettet. Med multimediaterminal er han alltid tilgjengelig for sine kamerater. Og foreldrene - de er langt mer positive til barnas teknologibruk nå enn for bare få år siden. 80% av barn mellom 7 og 14 år har tilgang på Internett. Foreldre mener det er bedre å sitte og mekke data på rommet enn å reke gatelangs.

Lek og lær

Telenors fremtidshus er først og fremst et laboratorium hvor forskere eksperimenterer og leker med løsninger for fremtidens boliger. Idéer kommer fra besøkende, fra samarbeidspartnere og fra forskerne selv. Privatboliger er et stort og voksende potensial for nyvinninger. Helhet og brukergrensenitt er avgjørende for et vellykket resultat. Derfor samarbeider Telenor FoU med teknologibedrifter, husbyggere, system- og interiørarkitekter, samt ingeniører. Fremtidshuset på Fornebu er sponset av Husbanken. Flere av de tekniske installasjonene er bidrag fra teknologibedrifter som ønsker å prøve ut fremtidsløsninger i samarbeid med Telenor FoU. Samfunnsvitere, pedagoger og psykologer forsker på hvordan folk vil motta nyvinningene. Et aktuelt tema er bolig med livsstilsstandard, slik at for eksempel eldre kan bo lengre hjemme. Fremtidshuset er så vidt en realitet og det er meget mer i vente. Veldig snart håper husets brukere å få den intelligente, selvdrevne og selvfinnende støvsugeren på plass.

Powered by Labrador CMS