Høylydt kjøleskap

De fleste vet at enkelte lyder kan få det til å gå kaldt nedover ryggen. Det er muligens litt andre teknikker i bruk når to amerikanske forskere lager et kjøleskap som går på lyd.
9.12 2002 07:00

Lydkjøling er (tro det eller ei) ikke noen ny oppdagelse. Lydbølger kommer seg framover ved å utvide og presse sammen gassen de beveger seg i. Og på 1980-tallet oppdaget noen at denne strekkinga og pressinga kunne brukes til å varme eller kjøle metallplater.

Det er nettopp dette Matt Poese og Steve Garratt fra Pennsylvania State University benyttet seg av da de lagde et kjøleskap drevet av lyd. Der holdes iskrem avkjølt av rør fulle av metallplater og bråk, og forskerne håper teknologien deres en dag skal ta over for dagens klimagassfylte skap.

Desibel

Hvis du tror søppelmennene ute i gata lager et infernalsk spetakkel om


 

morgenen, er det ikke noe sammenlignet med det kjøleskapet til Matt og Steve kan klare. Det kan diske opp med et støynivå på 173 desibel, og for å skjønne hvor høyt det faktisk er, må man vite litt om desibel-skalaen (dB).

Øret er nemlig fryktelig følsomt og kan takle lyder av totalt forskjellig styrke, fra bitte små knappenåler som faller i gulvet til høyttalerbrølet på rockekonserter. Konserten kan lage 1 000 000 000 000 ganger høyere lyd enn nåla. For at det ikke skal bli så masse nuller å holde styr på er skalaen for lyd blitt litt rar.

Håret tar fyr

Knapt registrerbar lyd nær grensen til total stillhet, ligger helt nede mot 0 dB. En lyd som er 10 ganger sterkere, er 10 dB. Er lyden 100 ganger høyere enn den laveste, er den 20 dB, og lyder som er 1000 ganger sterkere enn nær stillhet er 30 dB.

Hvisker man til hverandre tilsvarer det omtrent 15 dB, mens 85 dB er grensa for hvor høy lyden må bli før den kan være skadelig. En konsert kan ligge oppunder 120 dB, og


 

en lyd på 165 dB ville lage så mye friksjonsvarme i lufta at håret ditt ville tatt fyr. Kjøleskapet til Matt og Steve ligger altså oppe i 173 dB, titusenvis av ganger mer bråkete enn en konsert. Heldigvis slipper man å høre på det.

Puh!

Lyden finnes nemlig bare inne i spesielle rør, og kan bare lages i den sammenpressede gassen der inne. (Så selv om hamsteren skulle gnage hull, vil man ikke få 173 dB støy på frifot i stua.) Man skal ikke se bort fra at lydkjøleskapet blir en del av framtidens kjøkken.

Forskerne fra Pennsylvania er blitt sponset av en iskremprodusent, og har allerede laget en prototype. Men det tar nok noen år før produktet er på markedet, og i mellomtiden får du klare deg med et vanlig kjøleskap og noen isbiter. For hvis du tror det hjelper å skrike til ølen, tar du feil.

BBC: Novel fridge cools with sound

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Oslo

Skoleledere og lærere sier at de tar hensyn til barnets beste i elevsaker. Men det betyr ikke nødvendigvis at de har spurt elevene. 

De nasjonale forskningsetiske komiteene

På 1940­- og 50-­tallet eksperimenterte forskere på underernærte urfolksbarn i Canada uten å spørre foreldrene om lov. 

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Medisinske studier på barn blir ofte ikke publisert. Universiteter og sykehus må ta et større ansvar for å sikre at forskningsresultater blir rapportert, mener leder for forskningsetisk komite.

Siste fra forskningsmiljøene

Høgskolen i Lillehammer

De er drevet av ønsket om å realisere en idé mer enn å tjene masse penger, og noen livsstilsentreprenører er mer tro mot ideen enn andre. 

SINTEF

Trygghetsalarm blir brukt både av de som trykker for den minste lille ting, og de som aldri trykker selv om de har falt på gulvet. Forskere anbefaler mer individuell behandling fra alarmsentralen.

 

SINTEF

Longyearbyen kan spare over 100 millioner strømkroner årlig om et helgrønt hydrogenkraftverk velges framfor kabel fra fastlandet, viser beregninger.  

En mann i King Kong-drakt gjemmer seg i en høystakk og lar en annen mann dælje løs på seg med en stokk. Hva gjør man ikke for å finne ut hva aper er i stand til å forstå?

Også eldre barn bør lese høyt for foreldre og lærere. Med en ny metode kan lærerne teste barnas leseflyt på ett minutt.

– Jeg får en dårlig magefølelse av forslagene hans, sier statssekretær Bjørn Haugstad.

– Det som eg ser her, gjer meg overtydd om at det er her me vil finna ein del av løysinga på framtidas verdiskaping i Noreg, sa statsminister Erna Solberg då ho opna Cutting Edge-festivalen i Forskingsparken.