Volkswagen har innrømmet å ha installert programvare som gjorde det mulig for dieselbiler å passere utslippstester – selv om NOx-utslippene egentlig var for høye.

1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens jukse-biler

Ulovlig høye utslipp fra Volkswagen-biler i Tyskland vil trolig føre til at 1200 mennesker dør tidligere enn de ellers ville gjort, ifølge forskere.

3.3 2017 12:53

Det er forskere ved universitetet MIT i USA som har sett nærmere på konsekvensene av Volkswagens utslippsjuks.

Selskapet har innrømmet å ha installert programvare som gjorde det mulig for dieselbiler å passere utslippstester – selv om NOx-utslippene egentlig var for høye.

I Tyskland ble det solgt 2,6 millioner slike biler med merkene VW, Audi, Skoda og Seat mellom 2008 og 2015. Forskerne anslår at de ekstra, ulovlige utslippene fra disse bilene vil føre til at 1200 mennesker dør tidligere enn de ellers ville gjort.

Antall tapte leveår kan være opptil ti år per person. Ikke bare tyskere blir rammet, men også folk i nabolandene Polen, Frankrike og Tsjekkia.

– Luftforurensing bryr seg ikke om grenser, den driver bare rett forbi, sier Steven Barrett, som har deltatt i arbeidet med studien.

Forskerne har tidligere anslått at 60 mennesker vil få forkortet livet som følge av Volkswagen-biler solgt i USA. Etter hvert ønsker forskerne også å undersøke konsekvensene av utslipp fra dieselbiler fra andre fabrikanter.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Frykt for ryktespredning hindrer mange unge i å søke hjelp for mentale problemer.

NIBIO

De er knøttsmå og blir ofte uglesett, men ikke alle er farlige for miljøet.

Havforskningsinstituttet

Det er konklusjonen etter at forskarar har gått gjennom all tilgjengeleg kunnskap om temaet.

Saker fra våre eiere

Statped

– Målet må vere at barn får den hjelpa og støtta dei treng, men at dei merker minst mogleg til tiltaka, seier forskar. 

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Symptomer som hukommelsessvikt kan ha flere årsaker enn de typiske sykdommene vi forbinder med demens.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.