Møter med kommende forskere

Hvor god er egentlig lufta i klasserommene til nordiske elever? Og hvordan rydder atmosfæren opp i sitt eget søppel? NILU kultiverer neste generasjon forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Action på mange fronter

I år stilte NILU med stand både i Oslo og i Tromsø under åpningen av årets Forskningsdager.

På Forskningtorget i Tromsø
ble CoPol-prosjektet presentert og temaet for standen var: Vil klimaendringene forsterke opptak og effekter av miljøgifter i polare marine økosystem?

Les mer om COPOL her: http://www.copol.net/

Hvis du vil finne ut mer om forskningskampanjen som foregår rundt om i norske klasserom, les mer her: www.forskningskampanjen.no

Ungforsk kan du finne ut mer om på disse sidene. http://www.ungforsk.com/
 

- Wow, kuult, utbryter fem åttendeklassinger fra Årvoll skole, og ser begeistret på damen i hvit frakk med beskyttelseshansker, som får væsken i glasskolben foran dem til stadig å skifte farge.

Det er kjemiker Hilde Uggerud fra NILU som skaper entusiasmen. Hun viser hvordan reaksjoner i atmosfæren går i sykluser.

Åstedet var NILUs provisoriske lab på Forskningstorget i Oslo. Startskuddet hadde nettopp gått for årets Forskningsdager – den årlige nasjonale forskningsfestivalen som feires over hele landet en uke til ende. NILU er i gang med å bringe forskningen sin ut til folket.

- Jeg prøver å vise hvordan atmosfæren rydder opp i sitt eget søppel, forklarer Uggerud.

Mystiske og flyktige

Slik virker OH-radikalene. Aagot tegner og forteller

Det er altså OH-radikalene det handler om denne gangen. Og nå skal de inn i bevisstheten til unge og gamle der ute, som ikke visste noe om hvor supre akkurat disse atmosfæriske superheltene er fra før.

Uggerud og resten av NILU-folket som var på torget denne høstdagen tegnet og forklarte. Om hvordan OH-radikalene er våre gode hjelpere fordi de bryter ned forurensninger i atmosfæren, og er et effektivt og viktig renovasjonsvesen.

Hun fortalte tilhørerne om hvordan OH bare oppstår når forskjellige oksygenforbindelser møter sollys, og at de bare lever noen mikrosekunder.

Og at hvis konsentrasjonen av klimagasser som f.eks. metan og karbonmonoksid i atmosfæren blir større, reduseres OH-radikalene. Da blir det en ubalanse - mer OH forsvinner enn det lages.

Realfag til folket

Laboratoriet er brakt ut i solen for anledningen.

- Første gang vi utførte dette eksperimentet foran tilhørerne, brøt de ut i spontan applaus hver gang stoffet i glasskolben skiftet farge, ler Uggerud.

Til daglig holder hun på med metallanalyser ved Avdeling for miljøkjemi på NILU. Hun synes avvekslingen med å formidle forskningen til folket er inspirerende.

- Det er dessuten utrolig morsomt å jobbe så tett opp mot unge mennesker på denne måten. Vi opplever å få spørsmål som vi er uforberedt på, og ofte med vinklinger vi ikke har tenkt på før. Det er både gøy og utfordrende for oss forskere.

- I siste instans håper vi jo at vi er med å inspirere flere unge mennesker til å velge realfag og vekke nysgjerrigheten for hvordan verden er skrudd sammen, sier Uggerud.

Forskning i klasserommet

"Scott sjarmerer kommende forskere. (Foto: Anita T. Munch)"

- For NILU er det viktig at forskningen vår når allmennheten. Forskningstorgene er en av arenaene hvor vi treffer et bredt publikum, og hvor vi får vist bittelitt av alt det vi holder på med, sier kommunikasjonssjef ved NILU, Anne Nyeggen.

- En annen og viktig arena vi når ut med kunnskapen vår på i disse dager, er klasserommet, forteller hun.

Nærmere bestemt den rykende ferske nordiske forskningskampanjen: «Inneklima i klasserommet: CO2 og muggsopp». Kampanjen er et samarbeid mellom NILU, Skolelaboratoriet UiB, Naturfagsenteret, NordForsk og Forskningsdagene.

- Kampanjen går ut på at hundrevis av skoleelever fra hele Norden skal måle nivået av CO2 og muggsopp i sitt eget klasserom i ukene framover. Begge deler er viktige indikatorer for hvor sunt innemiljøet er, sier Scott Randall, prosjektleder for kampanjen.

- Målet er å finne ut hvor bra inneklimaet på norske, svenske og danske skoler egentlig er i 2009. Sist det ble gjennomført en måling av CO2-nivået i norske klasserom var i 2003. Så dette blir spennende, ikke minst for å se om det er endringer fra 2003, sier Randall.

Ungdommene inntar NILU

NILUs lukttest på Forskningstorget i Oslo var stor suksess

Kommunikasjonssjefen er begeistret over nysgjerrigheten og vitebegjæret de opplever der ute både hos liten og stor.

- I løpet av Forskningsdagene har vi også 9. og 10. klassinger på besøk på NILU for å få en innføring i noe av den spennende teknologien og kunnskapen vi har her. NILU er nemlig en av besøksbedriftene når Ungforsk 2009 arrangeres av Kunnskapsbyen Lillestrøm og Høgskolen i Akershus, forteller Nyeggen.

- Det er utrolig viktig at barn og unge blir nysgjerrige på naturfagene, og får en forståelse av hvor spennende denne forskningen kan være.

- Noen av dem blir i neste omgang forskere selv, og det er bra. Men like bra er det hvis vi bidrar til å øke bevisstheten rundt viktige tema som klimakrise og forurensning i byene, avslutter Nyeggen. 

Powered by Labrador CMS