Sot kan gjøre Svalbard varmere

Forskning viser at det finnes sot i både luft og snø på Svalbard. Flere steder er sotnivået så høyt at snøen smelter fortere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker utfører målinger av sot i snøen på Svalbard. (Foto: Tor Ivan Karlsen /Norsk Polarinstitutt)

– Sotpartikler er svarte i fargen som betyr at de effektivt tar opp i seg energien fra solinnstrålingen.

– Økt mengde absorbert energi er det samme som mer varme, og det øker hastigheten på snøsmeltingen, forklarer forsker Sanja Forsström fra Norsk Polarinstitutt.

Mest i øst

Mesteparten av sotutslippene på Svalbard transporteres med vind- og trykksystemer nordover fra tett befolkede områder på lavere breddegrader. Forskerne finner at det er mer sot i snøen på Øst-Svalbard enn i snøen på Vest-Svalbard.

Sanja Forsström fra Norsk Polarinstitutt under feltarbeid på Svalbard. (Foto: Christina Alsvik Pedersen/Norsk Polarinstitutt)

Dette forklarer de med at snøen på den østre siden av Svalbard oftere dannes i luften som har passert over utslippsområder i Sibir og Europa.

Etter at luftmassene har reist over Polhavet er luften hevet når den ankommer Svalbard. Hevingen medfører nedbør som snø.

Vest-Svalbard mottar mest snø fra luftmasser transportert fra Nord-Amerika og over stormfulle Nord-Atlanteren, og eventuelle sotpartikler derfra er mest sannsynlig avsatt med regn- og snøfall på veien.

Sotmålingene i luft er utført på Norsk Polarinstitutts atmosfæriske overvåknings-stasjon, Zeppelinstasjonen, ved Ny-Ålesund. Herfra kan forskerne ved hjelp av en modell se hvilke geografiske områder utslippene kommer fra.

Referanse:

Forsström, Ström, Pedersen, Isaksson & Gerland (2009), Elemental carbon distribution in Svalbard snow, Journal of Geophysics Res., 114, D19112, doi:10.1029/2008JD011480.

Powered by Labrador CMS