Paolo Macchiarini (i midten) ble ansatt ved Karolinska Universitetssjukhuset til tross for negative referanser. Utredningsleder mener det må stilles spørsmål om hvordan kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt. (Foto: David Zalaznik / NTB Scanpix)

Karolinskas styre går av etter kirurgskandale i Sverige

Styret ved Karolinska institutet i Stockholm må gå av etter en sviende rapport som påpeker nonchalanse, dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av skandalekirurgen Paolo Macchiarini.

5.9 2016 13:05

Daværende rektor ved Karolinska institutet som ansatte Macciarini som gjesteprofessor, Harriet Wallberg, får sparken fra sitt verv som øverste leder for de svenske universitetene og høyskolene. Videre blir hele styret ved Karolinska institutet byttet ut, opplyser forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Konklusjonen etter den eksterne granskningen knyttet til sykehusets rolle i ansettelsen av den italienske kirurgen, ble lagt fram mandag. Granskningsleder Sten Heckscher peker på at det må stilles spørsmål om hvordan den italienske kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt.

– Jeg har aldri sett maken til negative referanser. Han er for eksempel tidligere blitt omtalt i italienske medier, og han har tidligere blitt fradømt en stilling i Firenze for manglende kompetanse. Man burde tenke seg om når man ser sånne referanser, sier utredningslederen.

Den eksterne granskingen av ansettelsen av Macchiarini ble lagt fram uken etter en annen granskningsrapport om kirurgens virksomhet ved Karolinska Universitetssjukhuset. Professor Kjell Asplund konkluderte da med at Macchiarini er direkte ansvarlig for at tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør. Han pekte også på at topplederne ved Karolinska Universitetssjukhuset sitter med det overordnede ansvaret for at to av pasientene senere døde.

Macchiarini ble i 2014 anklaget av fire leger ved Karolinska institutet for å ha fusket med forskningsartikler som handler om kunstige luftrør. 

Annonse

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Nordlandsforskning

Selskapet kan skyve svakstilte ut av utleiemarkedet, men også skape nye turistmål. Nå skal forskere finne ut hvilke konsekvenser Airbnb får i Norge.

Saker fra våre eiere

NIFES

Dette er den første store studien som samanliknar den laksearten vi har i norsk natur med norsk oppdrettslaks.

Handelshøyskolen BI

Færre enn én av ti nordiske ledere vil stole på råd fra intelligente maskiner i viktige beslutninger. De er verdens mest skeptiske i synet på kunstig intelligens.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Én av de viktigste metodene er å la naturen gjøre så mye som mulig av jobben selv, forteller forskere fra NIVA. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Enkle grep kan føre til markante livsstilsendringer og få folk til å leve sunnere, ifølge dansk forskning.

Et nytt åpenhetsinitiativ vil få forskere til å publisere dataene bak forskningsartikler. Nå nekter en av aktivistene å gi fagfellevurdering til en artikkel som ikke innfrir åpenhetskravet.