Paolo Macchiarini (i midten) ble ansatt ved Karolinska Universitetssjukhuset til tross for negative referanser. Utredningsleder mener det må stilles spørsmål om hvordan kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt. (Foto: David Zalaznik / NTB Scanpix)

Karolinskas styre går av etter kirurgskandale i Sverige

Styret ved Karolinska institutet i Stockholm må gå av etter en sviende rapport som påpeker nonchalanse, dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av skandalekirurgen Paolo Macchiarini.

5.9 2016 13:05

Daværende rektor ved Karolinska institutet som ansatte Macciarini som gjesteprofessor, Harriet Wallberg, får sparken fra sitt verv som øverste leder for de svenske universitetene og høyskolene. Videre blir hele styret ved Karolinska institutet byttet ut, opplyser forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Konklusjonen etter den eksterne granskningen knyttet til sykehusets rolle i ansettelsen av den italienske kirurgen, ble lagt fram mandag. Granskningsleder Sten Heckscher peker på at det må stilles spørsmål om hvordan den italienske kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt.

– Jeg har aldri sett maken til negative referanser. Han er for eksempel tidligere blitt omtalt i italienske medier, og han har tidligere blitt fradømt en stilling i Firenze for manglende kompetanse. Man burde tenke seg om når man ser sånne referanser, sier utredningslederen.

Den eksterne granskingen av ansettelsen av Macchiarini ble lagt fram uken etter en annen granskningsrapport om kirurgens virksomhet ved Karolinska Universitetssjukhuset. Professor Kjell Asplund konkluderte da med at Macchiarini er direkte ansvarlig for at tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør. Han pekte også på at topplederne ved Karolinska Universitetssjukhuset sitter med det overordnede ansvaret for at to av pasientene senere døde.

Macchiarini ble i 2014 anklaget av fire leger ved Karolinska institutet for å ha fusket med forskningsartikler som handler om kunstige luftrør. 

Annonse

Saker fra våre eiere

KS FoU

Å vende tilbake til jobben du ble sykemeldt fra er ikke alltid en god løsning. I stedet kan svaret være å bytte jobb.

Universitetet i Oslo

En studie av erfarne psykoterapeuters liv og lære har blitt omgjort til et teaterstykke.

Universitetet i Agder

Den nye metoden gjør at kranene holder seg helt i ro, noe som er en fordel under laste- og losseoperasjoner på oljerigger.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Bedrifter som ansetter innvandrere, samarbeider mer internasjonalt og er mer innovative, ifølge forsker.

NTNU

Hvis det er for lite av kjøtt, melk eller egg på gravides matfat, øker sjansen for å få i seg for lite B12. Da er det også større sjanse for å føde for tidlig, viser ny forskning.

Norges Handelshøyskole

Dersom en ansatt får en bonus ut ifra flaks og ikke ferdigheter, er det urettferdig, mener nordmenn. Amerikanerne synes det er helt greit.

For et drøyt år siden skrev to amerikanske samfunnsøkonomer en oppsiktsvekkende forskningsartikkel om noe ingen hadde oppdaget før. 

Alkohol dreper og skader og gir oss skallebank. Hvorfor er menneskets historie likevel full av fyll?

Podcast:

Hvordan kan ulike eksperimenter hjelpe oss med å finne ut om terrorisme påvirker de politiske valgene våre, om mer politifolk gjør at vi får mindre kriminalitet, hvorvidt lange fengselsstraffer funker og om røyking er skadelig for helsen vår?

De er norske, de er internasjonale superstjerner, de er ingeniører – og stort sett ukjente i hjemlandet. Hvorfor?