Paolo Macchiarini (i midten) ble ansatt ved Karolinska Universitetssjukhuset til tross for negative referanser. Utredningsleder mener det må stilles spørsmål om hvordan kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt. (Foto: David Zalaznik / NTB Scanpix)

Karolinskas styre går av etter kirurgskandale i Sverige

Styret ved Karolinska institutet i Stockholm må gå av etter en sviende rapport som påpeker nonchalanse, dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av skandalekirurgen Paolo Macchiarini.

5.9 2016 13:05

Daværende rektor ved Karolinska institutet som ansatte Macciarini som gjesteprofessor, Harriet Wallberg, får sparken fra sitt verv som øverste leder for de svenske universitetene og høyskolene. Videre blir hele styret ved Karolinska institutet byttet ut, opplyser forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Konklusjonen etter den eksterne granskningen knyttet til sykehusets rolle i ansettelsen av den italienske kirurgen, ble lagt fram mandag. Granskningsleder Sten Heckscher peker på at det må stilles spørsmål om hvordan den italienske kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt.

– Jeg har aldri sett maken til negative referanser. Han er for eksempel tidligere blitt omtalt i italienske medier, og han har tidligere blitt fradømt en stilling i Firenze for manglende kompetanse. Man burde tenke seg om når man ser sånne referanser, sier utredningslederen.

Den eksterne granskingen av ansettelsen av Macchiarini ble lagt fram uken etter en annen granskningsrapport om kirurgens virksomhet ved Karolinska Universitetssjukhuset. Professor Kjell Asplund konkluderte da med at Macchiarini er direkte ansvarlig for at tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør. Han pekte også på at topplederne ved Karolinska Universitetssjukhuset sitter med det overordnede ansvaret for at to av pasientene senere døde.

Macchiarini ble i 2014 anklaget av fire leger ved Karolinska institutet for å ha fusket med forskningsartikler som handler om kunstige luftrør. 

Annonse

Saker fra våre eiere

NTNU

Barn kan ikke skjermes mot fryktelige nyheter i mediene. Men vi kan hjelpe dem å mestre brutale nyheter. Slik gjør du det.

Norges forskningsråd

Lønningene på en arbeidsplass øker med 14-15 prosent dersom halvparten av de ansatte er organiserte.

NIBIO

Årringer fra brannskadde furutrær forteller om hvordan både klimaet og menneskene har påvirket skogbranner helt fra Svartedauden og frem til i dag.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Et godt forhold mellom lærere og elever er viktig for å forhindre mobbing. Men gode venner er enda viktigere.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Lærere og bibliotekarer må samarbeide om å skape leseglede, mener forskere.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Norsk forsker forklarer hvorfor Marine Le Pen har blitt så populær blant det franske folk.

En tanke er en tanke. Den gjenspeiler ikke virkeligheten. Å lære seg å gruble mindre, har stor effekt for pasienter med depressive symptomer, viser ny forskning

Forskeren forteller:

Det som lever inne i tarmen din kan påvirke alt fra fedme og irritabel tarmsyndrom til kronisk utmattelse.

Internasjonalt orienterte institutter kommer svært godt ut, mens de regionale publiserer minst vitenskapelig. Det viser en evaluering av de 22 samfunnsvitenskapelige forskningsinstituttene i Norge.

Podcast:

Er det arv eller miljø som former hvem vi er som mennesker? For å finne ut det, ser forskerne på tvillinger.