- CRU brøt loven

Klimasenteret ved University of East Anglia brøt reglene for offentlig innsyn i den såkalte ClimateGate-saken, ifølge britiske myndigheter. Likevel blir ikke universitetet straffet.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Flere av e-postene fra CRU antyder at forskerne prøvde å hindre offentlig innsyn. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Da rundt 1000 e-poster og store mengder andre dokumenter og data fra University of East Anglias Climate Research Unit (CRU) ble gjort tilgjengelige på internett sent i fjor, økte temperaturen betraktelig i debatten om menneskeskapte klimaendringer.

E-postene kan du lese i denne søkbare databasen

En del av den lekkede kommunikasjonen omhandler forespørsler om innsyn i universitetets e-poster og data, og tyder på at flere av de vitenskapelige ansatte ved CRU oppfordret kollegaene sine til å slette ulike filer for å unngå at folk skulle få innsyn i dem.

Uttalelse fra myndighetene

Information Commissioner’s office (ICO), det statlige organet som styrer med den britiske Freedom of Information Act (FOI), har nå kommet med en uttalelse til britiske medier hvor de sier at forespørsler om innsyn i universitetets data ikke har blitt behandlet i henhold til lovgivningen.

I henhold til britisk offentlighetslov kan brudd på FOI-loven gi store bøter, men da innsynsbegjæringen skjedde for over seks måneder siden er saken nå foreldet, skriver The Guardian.

Britiske myndigheter nevner i sin uttalelse én spesifikk sak om en pensjonert ingeniør ved navn David Holland, som søkte om innsyn i e-poster som omhandlet arbeid med rapporter for FNs klimapanel. 

Da Holland ikke fikk innsynet han mente å ha krav på, meldte han dette som et brudd på FOI-loven.

Frustrerte forskere

I kommunikasjonen mellom de universitetsansatte kommer det frem at flere dem var svært frustrerte over denne og lignende forespørsler, og at de ikke behandlet Hollands forespørsel korrekt.

Andre e-poster viser også at lederen for CRU, professor Phil Jones, ba flere av kollegaene sine om å slette intern kommunikasjon som omhandlet prosessen rundt utformingen av IPCC-rapporten som kom ut i 2007.

Professor Jones har fratrådt sin stilling som leder av klimasenteret mens etterforskningene pågår.  

Det er fortsatt ikke klart om e-postene og dokumentene fra CRU ble lekket fra innsiden eller om forskningssenteret ble hacket fra utsiden.

Dette etterforskes i disse dager av et uavhengig utvalg ledet av Sir Muir Russell fra Glasgow University. I tillegg etterforskes episoden av politiet i Norfolk. 

Les mer: 

University in hacked climate change emails row broke FOI rules, på The Guardian

Climate e-mails row university ‘breached data laws’, på BBC News

‘Climategate’ scandal scientists broke the law by hiding data from global warming sceptics, på Daily Mail 

Powered by Labrador CMS