Gro Amdam (innfelt) jobber som forsker i USA, og hun er helt sikker på at en eventuell president Trump ikke er bra for akademia. (Foto: Kollasje/Mark Makela/Reuters/Bilde av Gro Amdam: Håkon Sparre)

– Folk er slitne og utmattet av valgkampen

Vi har snakket med den norske forskeren Gro Amdam, som bor i Arizona, om stemningen blant akademikere i Arizona før valget i USA.

– Forskere verdsetter fakta, kunnskap og ekspertise. Vi ser med undring og frustrasjon på at disse verdiene settes til side, sier Gro Amdam til forskning.no.

Vi har intervjuet den norske forskeren på epost, siden hun holder til ved Arizona State University i staten Arizona i USA. Amdam er professor i biologi ved universitetet, hvor hun blant annet jobber med forskning på bier.

Amdam referer til Donald Trump-kampanjens noe frynsede rykte når det kommer til å presentere riktig fakta, ifølge Politico og mange andre nettaviser.

Hun trekker fram et CNN-intervju med politiker og Trump-venn og støttespiller Newt Gingrich, som spesielt beskrivende for Trump-logikken.

I dette intervjuet diskuterer Gingrich og reporteren om det blir mer eller mindre voldelige forbrytelseri USA. Statistikken sier at det blir mindre i hele USA, men det øker i noen byer.

Det oppsiktsvekkende er at Gingrich synes det er helt greit å se bort ifra statistikken om voldelige forbrytelser, og heller basere seg på folks oppfatning og følelser om temaet.

Siden mange amerikanere føler at kriminaliteten øker, betyr dette også at det er sant, selv om statistikken sier noe annet. Forbes har laget en liten sak om dette intervjuet.

– Dette er Trump i et nøtteskall, mener Amdam.

Hva med akademia?

Universitetet ikke har noe offisielt standpunkt i valget, men det akademiske miljøet er liberalt sammenlignet med resten av Arizona, forteller Amdam.

Staten har stemt republikansk ved hvert eneste presidentvalg siden 1952 – med unntak av 1996.

Staten har en republikansk guvernør, Doug Ducey, men i dette valget regnes Arizona som en vippestat, ifølge The Guardian.

Amdam har et inntrykk av at de vitenskapelige ansatte lever i en «demokrat-boble», som hun kaller det, men at det er store bekymringer knyttet til en eventuell Trump-seier.

Allikevel er ikke heller Clinton det perfekte alternativet.

– Clinton representerer fakta, kunnskap og ekspertise, men hun er også en tydelig representant for den etablerte, politiske eliten, sier Amdam.

– Mange i forskningsmiljøet er kritiske til om eliten har vilje og evne til å prioritere grunnforskning og utdanning.

– Bernie Sanders var helt klart en mer populær presidentkandidat blant oss i akademia, mener Amdam.

Hva blir konsekvensene?

Hvis Clinton vinner, tror Amdam at det blir en fortsettelse av Obamas politikk.

– Detty betyr at det ikke blir noen store økninger i forskningsmidlene, men det er levelig.

Amdam understreker at dette også vil føre til mer fokus på kvinners rettigheter. Clinton er blant annet for å innføre betalt mammaperm, noe som er langt fra selvfølgelig i USA i dag.

Det har også Trump også tatt til orde for, men kortere enn Clintons forslag.

Når det kommer til abort er kandidatene langt unna hverandre. Trump er mer negativt innstilt til selvbestemt abort, og har tatt til ordet for et føderalt forbud mot abort.

Clinton er positiv til selvbestemt abort.

– Vi aner virkelig ikke hva som skjer dersom Trump blir valgt. Dette utfallet blir sett på som katastrofalt.

Men hun sier også at folk er kjempelei av valget.

– Folk er slitne og utmattet. Vi ser fram til at dette er over, sier Amdam til forskning.no.

Powered by Labrador CMS