Stuntformidling på Forskningsdagene

Forskere på hurtigruta, en film med blikk ned i ekstremværets øye, og et Grand Prix for forskere. Det er noen av formidlingsmetodene vi får se under årets Forskningsdager.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Minne fra tidligere forskningsdager. Her er barn i aksjon på forskningstorget i Trondheim. (Foto: Rune Petter Ness/ NTNU)"

Forskningsdagene

Forskningsdagene blir i 2010 arrangert for sekstende gang

Festivalen varer fra 24.september til 3. oktober 2010

I fjor var det over 1000 arrangementer i regi av 200 arrangører over hele landet som presenterte forskning på utradisjonelt vis for folk flest.

Det er Norges forskningsråd, sammen med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, muséer og næringsliv som står bak.

Kilde:Forskningsdagene

Forskningsdagene arrangeres i år for 16. gang, og begynner i morgen i byer og tettsteder over hele landet.

Selv om antall arrangementer under Forskningsdagene ikke har økt noe særlig de siste årene, finner forskerne og institusjonene som deltar stadig på nye triks for å få vist fram hva de driver med, og hvordan de får det til.

- Noe av det som er morsomt er å formidle på kreative måter, sier presseansvarlig for Forskningsdagene, Sidsel Flock Bachmann.

I Tromsø blir det maratonforskning, med korte foredrag en hel dag. I Stavanger og Kristiansand kan du møte stand-up-forskere på kafé.

Nytt av året er Forsker Grand Prix, et X-faktorliknende show etter dansk idé, som arrangeres i Bergen i morgen.

Forskere som underholder

Under Forsker Grand Prix får ti doktorgradsstipendiater fire minutter på seg til å underholdende fortelle om det de har jobbet med i de fire siste årene, foran et dommerpanel og et publikum med mentometerknapper.

De fire beste som går videre får holde en seks minutters opptreden til før en vinner skal kåres. Les mer om Forsker Grand Prix på Forskningsdagenes nettsider.

I løpet av høsten skal det arrangeres Forsker Grand Prix også i Stavanger og på Samfunnet i Trondheim, og målet er at denne showformen for forskningsformidling skal bre om seg, ifølge Sidsel Flock Bachmann.

- Vi håper man kan få det til i de store universitetsbyene i hvert fall, men det er litt vanskelig å si før man har kommet i gang, sier hun til forskning.no.

Forskerinvasjon på hurtigrutene

I følge Forskningsdagenes nettsider skal det være Forskningstorg med aktiviteter i alle de store byene, samt i Hammerfest, Finnsnes, Sunndalsøra og Haugalandet.

- På Forskningsdagene skal det være arrangementer nesten overalt; ute på torg og i gater og bibioteker, på kafeer og puber, sier Bachmann.

- Fredag går det faktisk en forsker om bord i alle hurtigrutebåtene, i både sørgående og nordgående retning – i alt 12 forskere, sier hun.

Trygt på plass i båtene skal forskerne, som kommer fra Norges geologiske undersøkelser og Polarinstituttet, holde foredrag om klimaforskning i salonger, matsaler og der på båtene det best måtte egne seg.

Dette prosjektet er også en del av Researcher’s Night, som er et opplegg hvor forskere over hele Europa holder arrangementer samme kveld.

Ekstremverktøy for ekstremvær

Temaet for årets Forskningsdager er forskningens verktøy. I et telt på universitetsplassen i Oslo sentrum skal forskerne Ivan Føre og Øyvind Sætra blant annet vise film av hva man kan få til med et hardføre forskningsverktøy de har brukt.

Sætra var nemlig helt frivillig med da et lite tysk forskningsfly, proppet med måleinstrumenter, fløy rett inn i luftrommet over et kraftig stormsenter, med mål om å finne ut hvordan lavtrykket oppstår og ekstremværet dannes.

- Flyet er ekstremt solid – så solid at det kan ligge i luftstrømmen bare 30 meter bak et passasjerfly, forteller Erlend Hermansen fra informasjonsavdelingen ved CICERO Senter for klimaforskning.

Senteret står bak forestillingen, sammen med Meteorologisk Institutt og Institiutt for geofag ved UiO.

I forestillingen som forskerne skal presentere i morgen er noen av opptakene gjort fra flyet, som viser turen innover mot stormsenteret. Publikum vil også få se stormens øye ovenfra, forteller Hermansen.

- Forskerne var så heldige at de klarte å foreta målinger midt i stormsenteret, og det er første gang i historien at man har klart å måle et polart lavtrykk fra vugge til grav.

- Det er vanskelig å varsle et slikt ekstremvær helt nøyaktig. Målet med denne forskningen er å utvide forståelsen av polare lavtrykk slik at varslene kan bli bedre, sier Hermansen til forskning.no. 

Powered by Labrador CMS