Vannpris til elever fra Sandefjord

Tre lykkelige gutter fra Sandefjord har lært en hel masse om vann og blitt 10 000 kroner rikere. Dessuten kan de ha reddet hundrevis av liv i Bugårdsdammen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi ble interessert i fiskedøden i dammen da vi så et avisoppslag om at flere hundre fisker stryker med av oksygenmangel hver vinter, forteller Petter Nord (18) fra Sandefjord videregående skole.

Sammen med Per Christian Olsen (17) og Kim Anders Pettersson (17) undersøkte han forholdene i Bugårdsdammen, og lagde et forslag til hvordan problemet kunne løses.

Og prosjektet skulle vise seg å være godt nok til å vinne Norsk Juniorvannpris 2004. Finalen i konkurransen ble holdt på Fornebu fredag 23. april, og tre finalister måtte presentere arbeidene sine for jurymedlemmer fra skoleverket, universiteter, høyskoler og næringslivet. Disse ble nok spesielt imponert av det kreative løsningsforslaget til vinnergruppa.

- Vi mener det går an å bygge en luftestasjon, hvor vann fra dammen pumpes opp slik at det tar opp oksygen, før det slippes tilbake, sier Nord. Dermed kan vi holde liv i fisken.

Vil inspirere

Konkurransen arrangeres av Norsk Hydrologiråd, Norsk Vannforening og VA-yngre, og målet er å inspirere norske elever til å dykke ned i problemstillinger rundt vann. Bokstavelig talt. Elever fra både videregående skoler og folkehøgskoler over hele landet kan melde seg på, så sant de har et vannrelatert prosjektarbeid på plana.

Både enkeltpersoner og grupper på opptil tre elever får være med, og de tre beste prosjektene blir trukket ut til å delta i finalen. Bestemann stikker av med en skulptur - og 20 000 kroner.

Dessuten får vinnerlaget være med på den internasjonale konkurransen, Stockholm Junior Water Price, i august. Der kniver deltagere fra over 20 andre land om en premie på 5 000 dollar, altså rundt 34 000 norske kroner. Verdt et forsøk, med andre ord.

Lærerikt og moro

For øyeblikket har elevene imidlertid nok med å pønske ut hva de skal bruke de nyvunne kronene til.

- Halvparten av premien går til skolen, men resten kan vi bruke som vi vil. Mulig det blir en tur på Megazone, gliser Nord.

Han har ingen problemer med å anbefale andre å være med på konkurransen i framtida, helt uavhengig av pengene.

- Vi har lært veldig mye. Vi har tenkt ut våre egne hypoteser og testet om de stemmer, og vi har vært mye ute. Kjempegøy!

Lenker:

Norsk Juniorvannpris sitt nettsted

Powered by Labrador CMS