Doktorgrad i bedrift

Nærings-PhD er navnet på en ny doktorgradsordning som skal oppmuntre til å ta doktorgrad mens man arbeider i en bedrift.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Les mer

Brukerstyrt innovasjonsarena

Søknadsfrist: 16. april 2008.

Kilde:Forskningsrådet

Ordningen har de samme vitenskapelige nivåkravene som andre doktorgradsprogrammer, og en Nærings-PhD må bli til i samarbeid med en forskningsinstitusjon.

Forskjellen fra tidligere er at stipendiaten nå hele tiden kan være ansatt og jobbe med problemstillinger som er viktige for bedriften.

Ordningen forvaltes av Forskningsrådet, og skal prøves ut gjennom programmet BIA før den eventuelt blir permanent. Kravene til vitenskapelig nivå er de samme som for ordinære doktorgradsprogrammer.

Teste ordningen ut først

Virksomheten får i en treårsperiode et økonomisk tilskudd tilsvarende 50 prosent av stipendiatsatsen. Ordningen starter opp med 10 nye stipendiater i år. Planen er å trappe opp til 35 nye hvert år.

Lars Espen Aukrust, divisjonsdirektør i Forskningsrådet, forteller at erfaringene med tilsvarende ordninger i Sverige og Danmark er meget gode.

- Foreløpig er omfanget av vår ordning begrenset, og det skyldes at vi vil teste den ut først. Hvis dette fungerer bra, vil vi selvfølgelig at ordningen skal bli større, sier Aukrust.

For ordens skyld legger han til at Forskningsrådet allerede i dag er med på å finansiere nærmere 500 næringsrettede doktorgrader gjennom ulike forskningsprogrammer.

Powered by Labrador CMS