Kristin Clemet er utdannet siviløkonom og var utdannings- og forskningsminister for Høyre mellom 2001 til 2005. (Foto: Berit Roald, NTB Scanpix)

Blir Kristin Clemet ny forskningsdirektør?

Forskningsrådet forvalter milliarder, og avgjør hvilke miljøer og forskere som får boltre seg med pengene. Spekulasjonene går høyt om hvem som skal ta over sjefsjobben.

I år går administrerende direktør Arvid Hallén av etter to seks år lange åremål. Det knytter seg stor spenning til hvem som blir utnevnt til ny direktør.

Fristen for å søke stillingen går ut 14. april. Styreleder Henrik O. Madsen i Forskningsrådet bekrefter at søkeprosessen er i gang. 

– Det er noen søknader allerede, men vi venter mange flere de nærmeste dagene og at mange først vil komme tett opp mot fristen, sier Madsen til forskning.no.

I tillegg leter styret etter kandidater via rekrutteringsbyrået Visindi. 

Trond Giske (A) kan være en het kandidat om han skulle gi opp sine politiske ambisjoner, nå som han er nybakt pappa. Han har relevant erfaring som både kunnskapsminister, kulturminister og næringsminister. 

Clemet eller Halvorsen?

Kristin Clemet kan også være svært så aktuell, ifølge Uniforum, nettavisen for Universitetet i Oslo. Hun er utdannet siviløkonom og var utdannings- og forskningsminister for Høyre mellom 2001 til 2005.

Clemet la frem forskningsmeldingen Vilje til forskning og sto for innføringen av Kvalitetsreformen i høyere utdanning. I dag er hun daglig leder for den liberale tankesmien Civita og har flere styreverv.

Også Kristin Halvorsen kan være en aktuell kandidat, skriver nettavisen. Den tidligere SV-politikeren har vært både kunnskapsminister og finansminister, og er i dag direktør for Cicero Senter for klimaforskning.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (Foto: SMK)

Hun er også styreleder for Naturhistorisk Museum ved UiO og styreleder for Bioteknologirådet.  

Vinje eller Aasen?

En tredje Kristin kan også kanskje trekke det lengste strået. 

Stortingsrepresentantene Kristin Vinje (H) og Marianne Aasen (Ap) kan begge komme inn fra sidelinjen.

Begge sitter nå i kirke,- forsknings- og utdanningskomitéen. Vinje har doktorgrad i kjemi og har vært assisterende direktør for Simula Research Laboratory. I annonseteksten står det at en doktorgrad vil være en fordel for å lykkes i stillingen. 

Aasen har vært en sentral forskningspolitisk aktør i Arbeiderpartiet, skriver Uniforum.

Byråkrater?

Bjørn Haugstad kan også sikte seg inn på jobben. Han er nå statssekretær i Kunnskapsdepartementet. 

Også Terje Mørland kan være aktuell, ifølge Uniforum. Han er direktør for Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT ), og har omorganisert organisasjonen.

Intern?

Avisen nevner også rektorene ved UiO og NTNU som aktuelle. Begge har åremål som går ut neste år. Men både Ole Petter Ottersen og Gunnar Bovim vil muligens ha slagside fra sine nåværende stillinger i fremtidige tildelinger av forskningsmidler.

Hovedstyreleder i Forskningsrådet, Henrik O. Madsen i Det norske Veritas, vil avgjøre hvem som blir ny sjef for Forskningsrådet. (Foto: DNV GL)

Hovedstyret kan også finne det best å innstille en som allerede har erfaring fra Forskningsrådet. Flere av de ansatte skal være aktuelle.

Det er hovedstyret som ansetter ny administrerende direktør, bekrefter styreleder Madsen. 

– Kunnskapsdepartementet konsulteres angående betingelsene vi kan tilby, opplyser Madsen til forskning.no.

Lønn på 2 millioner

Lønnen vil neppe avskrekke. Den er på drøyt 2 millioner kroner, som er høyere enn statsministerens. 

Arvid Halléns åremål går ut 1. desember i år. 

– Ny administrerende direktør vil tiltre da, eller så raskt som mulig etter dette, opplyser Madsen. 

Powered by Labrador CMS