Vil stimulere forskerspirer til å velge forskning

De mest talentfulle og best kvalifiserte forskerspirene skal stimuleres til å velge en forskerkarriere og bli værende i den, varsler regjeringen i forskningsmeldingen som blir lagt fram fredag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vilje til forskning» er tittelen på meldingen, som trekker opp ambisiøse målsettinger om forsterket forskningsinnsats: Regjeringens mål er øke den samlede forskningsinnsatsen til tre prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) innen 2010, og øke Forskningsfondet til 50 milliarder kroner.

Den offentlige forskningsinnsatsen skal økes til en prosent av BNP. Det betyr at næringslivets bidrag til forskningen må nær dobles dersom målet om å øke den samlede forskningsinnsatsen skal nås.

Ikke nådd

Målsettingen hittil har vært at Norge skal bruke like mye i forhold til bruttonasjonalproduktet som gjennomsnittet i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Dette målet har vi ikke nådd når det gjelder samlet forskningsinnsats. Norge ligger i dag over OECD-snittet når det gjelder offentlig forskning, men langt under når det gjelder næringslivets innsats.

Løfter og ambisjoner

- Jeg kan bare gi løfter på vegne av det offentlige. Målsettingen om forsterket forskningsinnsats fra næringslivet er en ambisjon, presiserte utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet da hun presenterte meldingen torsdag.

Hun sier hun tror målet kan nås, fordi utgangspunktet for økt forskningsinnsats fra næringslivet er bedre nå enn da regjeringen la fram sin forrige forskningsmelding «Forskning ved et veiskille.»

- Danmark har greid å få opp forskningsinnsatsen fra eget næringsliv, til tross for at dansk næringsliv ikke har noe forskningslokomotiv som finske Nokia, la hun til.

I tillegg tror Clemet det kan bli mulig å få mer fart i næringslivets forskning dersom offentlig forskningsinnsats innrettes mot næringslivet. I forskningsmeldingen varsles flere tiltak for å få dette til.

Fem satsingsfelt

Meldingen gir tre overordnede prioriteringer fram mot 2010: Nasjonale satsinger skal vurderes i lys av internasjonal utvikling, grunnforskningen skal styrkes gjennom flere tiltak og virkemidler og nyskapning og innovasjon skal prioriteres.

I tillegg mener regjeringen at fem tematiske områder bør blinkes ut som spesielle satsingsområder: energi, miljø, helse, hav og mat.

De tre teknologiområdene materialteknologi, bioteknologi og informasjons- og kommunikasjonsteknologi trekkes også fram som satsingsområder.

Flere postdoktorstillinger

Regjeringen skisserer flere tiltak for å få talentfulle studenter til å velge en forskerkarriere. Men ikke alle tiltakene er like forpliktende formulert:

- Regjeringen tar sikte på å øke antall postdoktorstillinger og opprette en ny undervisnings- og forskningsstilling med varighet fra fire til seks år, varsler meldingen.

De som får slike stillinger, skal vurderes for fast ansettelse som professor når perioden (åremålet) er over.

Meldingen varsler også at det skal legges bedre til rette for at norske forskere tar forskningsopphold i utlandet, og for at det blir lettere for dem å vende hjem.

(NTB)

Powered by Labrador CMS