Mannemenn frisknet til raskere

Så har den maskuline mannens egenskaper muligens ikke gått helt ut på dato likevel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå presenterer nemlig amerikanske forskere fra University of Missouri-Columbia i USA en studie som peker mot at karer med typiske maskuline trekk, kan komme seg raskere i gjenge enn andre menn etter alvorlig skade.

Å være sterk, tøff og fåmælt er egenskaper som har vært knyttet til en tradisjonell maskulin identitet. Slike mannfolk kan for eksempel ha blitt assosiert med folk i militære styrker og andre risiko-posisjoner i samfunnet.

- I mange år har eksperter sagt at den sterke, fåmælte mannen ikke er den man spør om hjelp når han ligger skadet, og at han derfor er i en ufordelaktig posisjon med tanke på å bli bedre. Men vår forskning viser at det ikke er helt riktig å si det slik, oppsummerer forskerne.

Studien er publisert i tidsskriftet Psychology of Men and Masculinity. Den skal være den første som på kvantitativt nivå bekrefter en kobling mellom maskulinitet og menns rekonvalesens.

- Noen uventede funn

Et hovedfunn er altså at mer maskuline menn viste større grad av bedring, fra de ble lagt inn på sykehus, til ett år etter at de var utskrevet.

En grunnsetning for mannlig maskulinitet har vært evnen til å stå imot motgang (…) og viljen til å komme seg gjennom noe, anfører forskerne i studien.

- Selv om det trengs mer forskning, så har denne studien uansett gitt oss noen uventede funn.

- Tidligere undersøkelser har vist at tradisjonell maskulinitet anses som barrierer i forhold til helsen, og det å bli frisk etter skade - i den betydning at maskuliniteten ansporer til farlige aktiviteter, og ikke oppmuntrer menn til å søke hjelp eller akseptere sårbarhet.

Det uttaler professor Glenn Good ved University of Missouri-Columbia i en nyhetsmelding fra universitetet.

Powered by Labrador CMS