Svetter mot diabetes

100 norsk-pakistanske menn svetter to ganger i uken for å redusere risikoen for å utvikle livsstilssykdommer, som diabetes og hjerte-karsykdommer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne gruppa trener hver tirsdag og torsdag. (Foto: Torunn Gjerustad)

FAM-studien

FAM studien (fysisk aktivitet og minoritetshelse) er et forskningsprosjekt i regi av Norges idrettshøyskole som har som mål å hjelpe Norsk-Pakistanske menn å bli mer fysisk aktive

Stipendiat Eivind Andersen er prosjektleder

De er med på FAM-studien, et forskningsprosjekt som fokuserer på minoritetshelse og fysisk aktivitet.

- Nøkkelen til suksess tror vi ligger i kunnskap om egen helse og et godt og tilpasset treningsopplegg. Dersom FAM-studien bidra til å redusere sykdommer på sikt, har vi oppnådd mye, sier stipendiat Eivind Andersen ved Norges idrettshøgskole.

Innvandrer-HUBRO, en helseundersøkelse gjennomført av Universitetet i Oslo og Nasjonalt folkehelseinstitutt, viser at norsk-pakistanske menn er lite fysisk aktive og utvikler livsstilssykdommer, som diabetes og hjerte-karsykdommer.

Klima og vinter kan pasifisere

Norsk-pakistanere møter mange barrierer i forhold til å være fysisk aktive. De jobber mye og lenge, ofte i stillesittende jobber.

Kulturen vi har i Norge med idrettslag, turgåing og vintersport ser ikke ut til å treffe denne gruppen.

Forskning viser blant annet at pakistanere i Pakistan er mer aktive enn sine brødre i Norge. En doktorgradsstudie fra Universitetet i Oslo melder at pakistanere i Norge er fetere og har høyere forekomst av diabetes enn sine landsmenn i hjemmlandet.

- Målet er å øke det fysiske aktivitetsnivået til denne gruppa. Klarer vi det vil det mest sannsynlig slå positivt ut på helsa deres, sier stipendiat Eivind Andersen

Lett å rekruttere deltakere

Eivind Andersen, NIH. (Foto: Torunn Gjerustad)

- Innen en måned hadde vi fått med 150 deltakere i prosjektet. Dette var overraskende bra, smiler Eivind Andersen og forklarer suksessen med at de har et tilbud som treffer målgruppen.

 - Jeg har fått et spark bak og har begynt et mer fysisk aktivt liv, sier Khaled Ahmed, én av deltakerne.

Selv etter kort tid er resultatene gode. Ryggsmerter er forsvunnet, kilo forsvunnet og mange forteller om mer energi. Sist, men ikke minst, de har det gøy sammen.

FAM-prosjeket nærmer seg slutten, men deltakerne snakker allerede om å fortsette å trene sammen etter prosjektet er ferdig.

Håper dette blir et permanent tilbud

Det kortsiktige målet er å få de 150 til å være mer fysisk aktive selv etter prosjektet er over i mai 2009.

– Doktorgradsprosjektet skal være ferdig i 2011. Blir sluttresultatene like gode som prognosen er nå, håper jeg at dette blir et nasjonalt permanent tilbud til minoritetsgrupper som sliter med dårlig helse, sier stipendiat Eivind.

For å få i gang denne gruppa og andre innvandrere, må man gi dem et tilbud.

- Det er viktig at de får et konkret treningstilbud som er skreddersydd for dem. De må ha et opplegg, en struktur og en trener som kan dra lasset. Ellers blir det for lett å droppe ut når tidsklemma skviser, poengterer Andersen

- Det vil koste litt penger. Men det kan lønne seg å bruke penger på dette, dersom gevinsten er å redusere sykdommer på sikt, avslutter Andersen.

Powered by Labrador CMS