Tyngre menn - men dropper røyken

Yngre Oslo-menn har hatt en kraftig vektøkning, og bruken av blodtrykkssenkende medisiner har økt betydelig. Men mange stumpet sigarettene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er noen av funnene i en omfattende undersøkelse der rundt 7 000 menn i Oslo er fulgt fra 1972/1973, og helt frem til 2000.

Da ble en oppfølgingsstudie foretatt, for å måle endringer i kjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer. Særlig blant de yngste ses en stor vektøkning.

De siste 28 årene har oslomenn som var i alderen 20-24 år i 1972, i snitt hatt en vektøkning på hele 12,9 kilo, melder Nasjonalt folkehelseinstitutt på sin nettside.

- Det er spesielt bekymringsfullt at de yngre mennene har den største vektøkningen. Dette vil kunne gi økt risiko spesielt for diabetes, men også for hjerte- og karsykdom og belastningslidelser.

- Vektøkningen kan tyde på at de yngre mennene har en livsstil som gjør at det er vanskelig å stabilisere vekten, sier professor Anne Johanne Søgaard ved avdeling for epidemiologi til instituttets nettside.

Professoren sier de ikke kjenner til om utviklingn er den samme i Norge for øvrig, men sier:

- Det er ingen grunn til å anta at Oslo er annerledes enn resten av landet.

Mest gledelig er funnet som sier at andelen dagligrøykere er redusert kraftig i alle aldersgrupper, fra 44 prosent til 17 prosent.

- Det kan nok i stor grad forklare nedgangen man ser i forekomst av hjerte- og karsykdommer og for tidlig død i blant norske menn. I tillegg er nedgangen i kolesterolnivå en viktig forklaring på denne nedgangen, sier Søgaard.

Les mer:

Nasjonalt folkehelseinstitutt: Færre røykere, flere overvektige.

Referanse:

Lise Lund Håheim, et al. Endring i risikofaktorer for hjerte og karsykdom blant menn i Oslo gjennom 28 år. Tidsskrift for Den norske lægeforening 2006; 126: 2240-5.

Powered by Labrador CMS