Spiser alt for mye salt

Unge menn får i seg meg minst dobbelt så mye salt som anbefalt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Vær varsom: spedbarn og salt

Nyrene til barn under ett år er ikke ferdig utviklet, og de kan derfor håndtere kun svært små mengder salt. Saltet i morsmelken eller morsmelkerstatningen er nok.

Når man begynner med babymat, moste retter, skal man ikke salte maten. Selv om du oppfatter maten som ”smakløs”, er den ikke det for barnet.

Til barn under ett år må man også være særlig forsiktig med ferdigmat. Frokostblandinger kan eksempelvis inneholde mye salt.

Hold også saltnivået nede når barnet blir eldre, det kan gjøre det lettere å spise mindre salt som voksen.

Kilde: Livsmedelsverket i Sverige
 

Det viser en svensk studie utført i samarbeid mellom Sahlgrenska akademin og Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Sverige.

- Det er alarmerende at unge svenske menn spiser så mye salt, og det må settes inn tiltak.

- Vi kan egentlig bare spekulere på hvilke konsekvenser det høye inntaket vil få for dem senere i livet, i form av hjerte- og karsykdommer og slag, sier klinisk ernæringsprofessor Lena Hulthén ved Sahlgrenska akademin.

Personer som får i seg mye salt, har økt risiko for høyt blodtrykk - og dermed hjerte- og karsykdommer. Nyrene kan også bli skadet av mye salt i kosten.

Nordmenn og svensker har omtrent et like høyt inntak, ifølge Norsk helseinformatikk.

Minst 12 gram daglig

Rundt 100 menn i 20-års alderen deltok i den svenske studien. Forskerne tok urinprøver, og stilte spørsmål om kostholdet.

Analyser viste at de unge herrene inntar minst dobbelt så mye salt som det Verdens helseorganisasjon anbefaler, nemlig maks seks gram om dagen.

I Norge er anbefalingen på fem gram per dag, ifølge Helsedirektoratets nettside, som kan opplyse at nordmenn i snitt får i seg rundt 10 gram daglig, altså dobbelt så mye som det anbefalte. De unge svenskene i studien lå på minst 12 gram daglig.

Forholdsvis utbredt spise i norske helgehjem. Foto: Colourbox.no

Salt i kosten kommer i stor utstrekning fra mer eller mindre ferdige produkter som eksempelvis frossenpizza og panneretter. Også produkter som brød, ost, kjøttpålegg, fiskeretter og frokostblandinger, bidrar til en betydelig andel av inntaket. Det skriver Sahlgrenska akademin i en pressemelding.

Food Standards Agency har tidligere anslått at 75 prosent av saltet kommer fra ferdigmat, ifølge Helsedirektoratet.

- Trenger klarere regler

Undersøkelser i England, Danmark og USA antyder at saltet vi selv tilsetter hjemme tilsvarer 10 til15 prosent av det totale inntaket.

I tillegg har andre danske undersøkelser vist at kantinemåltider og gatekjøkkenmat kan ha et svært høyt saltinnhold. Noen pizzatyper inneholdt så mye som 11-14 gram salt per porsjon, skriver Helsedirektoratet.

- Hvis den totale mengden skal reduseres, trenger vi klarere regler for hvor mye salt matindustrien kan bruke i varene, sier Hulthén i en pressemelding fra Sahlgrenska akademin.

Hvor mye den enkelte person tilfører maten kan selvsagt variere veldig, men den generelle anbefaling fra helsemyndighetene er å redusere inntaket.

Referanse: 

Salt intake in young Swedish men. L Hulthén, M Aurell, S Klingberg, E hallenberg, M Lorentzon og C Ohlsson. Public Health Nutrition 2009 Dec 8: 1-5.

Les mer: 

Helsedirektoratet: Salt, inntak og kilder

Livsmedelsverket (Sverige): Råd om salt

Helsedirektoratet: Nøkkelråd for mat og mosjon

Powered by Labrador CMS