Føler seg sosialt diskriminert

Helsepersonell forstår ikke hva overvektige står overfor, og tar ikke nok tak i sosiale og psykologiske problemer, rapporterer australske forskere. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Budskapene fra media og helsevesenet om at overvektige bør begynne med fysisk aktivitet og spise sunnere, kan faktisk gjøre mer skade enn det hjelper.

Det skriver professor Paul Komesaroff ved Monash University i Australia.

Komesaroff presenterte resultatene fra en ny studie ved The Endocrine Societys årlige møte i San Francisco, i forrige uke.

- Erfaringen av å være feit er ofte smertefull. Mange feite mennesker har store sosiale og psykologiske problemer som leger og helsearbeidere ofte ikke tar tak i, sier Komesaroff i en pressemelding.

- Overvektige føler seg ofte overveldet og demotivert av publisiteten rundt tilstanden deres. De føler ofte at de ikke blir respektert eller forstått av leger.

Komesaroff tror ikke det hjelper fete mennesker å karakterisere dem som syke.

Holdninger

Forskerne intervjuet 76 overvektige personer – 62 kvinner og 14 menn – mellom 16 og 72 år.

Intervjuene varte mellom én og to timer og gikk inn på temaer som sosiale og kulturelle holdninger mot overvektige og hvordan det egentlig er å være overvektig.

Målet med studien var å finne ut hva slags saker som opptar overvektige, for å forsøke og bedre tiltakene som skal stanse den økende overvektsepidemien.

Stigmatisert og diskriminert

Å være overvektig er en viktig årsak til fysiske og psykiske plager i hele verden. Å få bukt med fedmeepidemien har vist seg å være svært vanskelig.

Det er blitt klart at det er fordi problemet er såpass komplekst, med en rekke individuelle, kulturelle, sosiale og biologiske faktorer.

I følge studien bli overvektige ofte stigmatisert og diskriminert. De mangler ofte selvtillit, og lider også av psykiske plager som depresjon.

Måten fedme blir representert i media, forsterker også ofte de negative stereotypene i samfunnet.

- Gjør det verre

- Det er klart at det å være overvektig er svært vanskelig, men det å kalle det en sykdom og epidemi er også med på gjøre situasjonen verre, sier Samantha Thomas til forskning.no.

Hun er sjefsforsker ved Monash Universitys studier av overvektige.

I studien ble det også klart at overvektige ofte slanker seg og endrer spisevaner for å gå ned i vekt, men at de synes det er svært vanskelig å gjøre fysisk aktivitet.

De fleste av personene som var med i spørreundersøkelsen sa at de hadde prøvd mange av rådene de hadde fått av legen, men at de generelt var misfornøyd med hjelpen fra helsevesenet.

Ydmyket

Nesten halvparten av de som var med i undersøkelsen sa at de hadde dårlig mental og emosjonell helse som var relatert til det at de var overvektige.

Nesten alle sa at de hadde blitt diskriminert og ydmyket på grunn av vekten.

Tjue av de syttiseks deltagerne sa at de med jevne mellomrom prøvde å gå ned i vekt ved å slutte helt å spise.

Forskerne tror at for å gjøre behandling av fedme effektivt så må overvektige mennesker være med i utformingen av metodene.

Skyld

- Folk tror at overvektige er skyld i sin egen fedme, og at de skal ta personlig ansvar for det å gå ned i vekt.

- De aller fleste opplysningskampanjer og reklamer som prøver å få bukt med fedmeepidemien henvender seg direkte til individet.

- Dette legger et enormt press på overvektige. Ofte blir dette presset for mye, sier Thomas.

Realityprogram

Studien tok også for seg overvektiges holdninger til fjernsynsprogrammet The Biggest Loser. Her tar deltakerne del i et realityshow hvor målet er å gå ned så mye som mulig i vekt.

54 av de 76 som ble intervjuet hadde et negativt syn på realityprogram som The Biggest Loser.

De sa at program som dette brukte overvekt som underholdning. De følte at overvektige ble sett på som en sirkusattraksjon og at programmet var nedverdigende

Mange svarte også at programmets produsenter forenklet en kompleks problemstilling til overspising og mangel på fysisk trening.

Negative holdninger

Mange av de som ble intervjuet svarte også at The Biggest Loser forsterket samfunnets negative holdninger til overvektige. Først og fremst følte de at programmet viste at overvektige kan forandre seg ved å bli hånet og mobbet.

- Mange av de som ble intervjuet føler at programmet forsterker samfunnets syn på overvektige som late og umotiverte, sier Thomas.

- Noen svarte også at programmet var med på å promotere det at man må være tynn for å kunne være lykkelig.

Komesaroff, Thomas og de andre forskerne ved Monash Universitys senter for etikk i medisin og samfunn, begynner i år en ny og mer omfattende studie av overvektiges problemer.

Denne studien kalles ARC-prosjektet og forskerne skal intervjue 350 overvektige mennesker. Dette skal bli den mest omfattende studien av overvektige noensinne.

Kilder:

Samantha Thomas et al, ”Cheapening the Struggle:” Obese People’s Attitudes Towards The Biggest Loser, Obesity Management, October 2007

The Endocrine Society: Pressemelding
 

Powered by Labrador CMS