Mindre grønt uten godteri

Selv om barn med strenge foreldre spiser mindre snacks og godteri, spiser de ikke nødvendigvis mer grønnsaker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ja, takk, litt av begge deler! Forskning viser nemlig at foreldre som setter strenge restriksjoner for hva barna deres får spise, får barn som spiser mindre grønnsaker. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

– Barn som har foreldre som er svært strenge når det gjelder mat kan ende opp med å spise mindre grønnsaker enn barn som har foreldre som slipper dem til på kjøkkenet

Det slår forsker og klinisk ernæringsfysiolog Elisabeth Lind Melbye ved Universitetet i Stavanger fast.

Hun forklarer at foreldre som er svært restriktive med hva barna får lov til å spise, kan få barn med et ugunstig forhold til mat. Barna får mindre tro på at de kan spise sunn mat, som grønnsaker, når de selv vil.

Melbye mener årsaken til dette kan være at mat generelt oppfattes som foreldrenes domene, og at det i neste omgang kan føre til at barna faktisk spiser mindre grønnsaker.

Oppmuntring og tilgjengelighet

I en fersk studie som er publisert i tidsskriftet Appetite, ser Melbye og hennes kolleger nærmere på foreldres innflytelse på barns matvaner. I studien deltar 796 norske barn mellom 10 og 12 år og 963 foreldre.

Ifølge Melbye er forskning på de underliggende mekanismene i samspillet mellom foreldre og barn når det gjelder mat, svært begrenset. Studien er blant de første som tar for seg disse mekanismene.

– Noe av det foreldre gjør for å få barn til å spise sunt ser ut til å ha en direkte innvirkning på barnas inntak av sunn mat. 

– For eksempel finner vi at foreldre som sørger for at det finnes sunne matvarer, som grønnsaker, tilgjengelig hjemme, og som oppmuntrer barna sine til å spise sunt og variert, har barn som spiser mer grønnsaker, sier Melbye og fortsetter:

– Og barn som har ettergivende foreldre, som i stor grad overlater kontrollen for mat og måltider til barna sine, har barn som spiser mindre grønnsaker.

Tror ikke på egen mestring

– Slipp barna til på kjøkkenet og gi dem et sunt forhold til mat, oppfordrer Elisabeth Lind Melbye. (Foto: Elisabeth Tønnessen/UiS)

– Men når det gjelder foreldre som er svært strenge med hva barna får lov til å spise, ser vi at dette kan slå uheldig ut, sier Melbye.

Foreldre som setter strenge restriksjoner for hva barna deres får spise kan nemlig, stikk i strid med intensjonene, ende opp med barn som spiser mindre grønnsaker.

– Dette ser ikke umiddelbart logisk ut. Man tenker gjerne at hvis foreldrene er strenge, særlig i forhold til godterier og usunn mat, så burde det slå positivt ut for inntaket av grønnsaker og annen sunn mat.

– Men svært strenge restriksjoner kan redusere barnas tro på egne muligheter til å spise sunn mat når de selv vil, sier hun.

– Hvis poden sjelden eller aldri får være med på å planlegge måltider, handle inn mat eller kutte opp grønnsaker, vil han oppleve at han ikke har muligheter til å spise grønnsaker når han selv vil.

– Barn kan da få et ugunstig forhold til mat, uavhengig av om maten er sunn eller usunn, sier Melbye og legger til:

– Foreldre som er urimelig strenge med søtsaker og snacks, kan dessuten risikere å få barn som blir intenst opptatt av denne typen «forbudt» mat, og som overspiser den usunne maten når de får sjansen.

– Ta ansvar og lær barna matglede

Melbye har flere gode råd å gi til foreldre som vil at barna skal spise mer sunn mat:

– Bry deg om hva barnet ditt spiser; du har ansvaret for ditt barns kosthold. Oppmuntre barnet ditt til å spise grønnsaker og annen mat som gjør godt for en kropp i vekst og utvikling. Ha sunn mat, som grønnsaker, lett tilgjengelig hjemme og i matpakken. Og la barnet ditt slippe til; la barnet delta i planlegging, innkjøp og matlaging.

– Og med fare for at noen barn kan komme til å kutte seg i fingeren; Vis barna at det finnes grønnsaker i kjøleskapet. Hvis grønnsakene ikke allerede er oppkuttet og klare til servering, så lær barna hvordan de kan kutte opp grønnsaker selv, slik at de får troen på at dette er mat de selv kan fikse på null komma niks!

Referanser:

Melbye, Øgaard & Øverby: Associations between parental feeding practices and child vegetable consumption. Mediation by child cognitions?, Appetite 69 (2013), doi: 10.1016/j.appet.2013.05.005.

Melbye, Øverby & Øgaard: Child consumption of fruit and vegetables: the roles of child cognitions and parental feeding practice, Public Health Nutrition, Volume 15, Issue 06 (2012), doi: 10.1017/S1368980011002679.

Powered by Labrador CMS