Livreddende middagslur

Har du anledning til å ta deg noen minutter på øyet, så gjør det. En liten høneblund om ettermiddagen gjør godt for hjertet, viser en ny og omfattende studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regelmessige middagslurer kan kanskje bety at du kutter risikoen for å stryke med av hjerte- og karsykdommer med rundt en tredjedel.

Forskerne bak studien tror høneblunden kan frigjørende stress hos ellers friske individer.

Det finnes mye dokumentasjon på at stress øker sjansene for at du skal stryke med på grunn av hjerte- og karsykdommer, både i et kortsiktig og langsiktig perspektiv.

Siesta

Siesta er vanlig i middelhavsregionen og i flere latinamerikanske land. Områdene er samtidig kjent for å ha lav dødelighet på grunn av hjerte- og karsykdommer.

Siestaen har blitt foreslått som en mulig forklaringsfaktor tidligere, men resultatene fra tidligere studier har vært motstridende.

Nå legges resultatene frem fra den første store langtidsstudien hvor deltakerne var sunne og friske ved studiestart.

Det er også den første studien som kontrollerer andre risikofaktorer som kosthold og fysisk aktivitet i detalj.

24 000

Forskere ved Harvard School of Public Health i USA og University of Athens Medical School i Hellas mener å ha funnet ut at en middagslur kan være godt for hjertet.

Nærmere 24 000 friske individer bosatt i Hellas, i alderen 20 til 86 år, har deltatt i studien. Da studien startet opp hadde de ingen historie med hjerte- og karsykdommer, slag eller kreft.

Personene ble deretter fulgt opp i over seks år. I løpet av denne perioden døde 792 av deltagerne, inkludert 113 av hjerte- og karsykdommer.

Tre ganger i uka

Resultatene viser at folk som regelmessig tok seg en siesta, definert som en blund på minst 30 minutter tre ganger i uka, hadde en risiko for dødelighet på grunn av hjerte- og karsykdommer som var 37 prosent lavere, enn risikoen for de som ikke tok siesta.

De som tok seg en middagslur bare en gang i blant, hadde en reduksjon i risikoen på 12 prosent, men dette var ikke statistisk signifikant.

Middagslurens beskyttende effekt var spesielt sterk blant menn i arbeid (64 prosent redusert risiko), og svakere blant de som ikke var i jobb, spesielt pensjonister.

Blant arbeidende kvinner var det for få dødsfall til å trekke noen konklusjoner.

At sammenhengen var sterkere blant arbeidende menn, sammenlignet med pensjonister, ser ut til å reflektere de forskjellige stressnivåene disse undergruppene må håndtere, mener forskerne bak studien.

Referanse:

Androniki Naska, Eleni Oikonomou, Antonia Trichopoulou, Theodora Psaltopoulou, Dimitrios Trichopoulos; “Siestas of Health Adults and Coronary Mortality in the General Population,”, Archives of Internal Medicine, 12 februar, 2007.

Powered by Labrador CMS