Friskere med dyr?

Kan Mons og Fido gi deg bedre helse, eller bare magesjau og hår i sofaen? Britiske forskere har gått igjennom forskningen som er gjort på området.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk flest har nok en oppfatning av at kjæledyra som tasser rundt i husene våre har en fin effekt på helsa. Mye av denne troen stammer fra forskning som ble gjort på 1980-tallet, mener June McNicholas, en av forskerne bak den nye rapporten.

På den tida dukket det opp flere rapporter som antydet at dyrevennene våre ga oss større sjanser til å overleve et hjerteinfarkt, redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og generelt færre besøk hos legen. I tillegg skulle dyra også forbedre både psykisk og fysisk helse hos eldre på institusjon.

Men etter en gjennomgang av undersøkelsene som er gjort på feltet, er ikke saken så klar som man trodde.

Usikre sammenhenger

Nye undersøkelser viser ikke de samme gode effektene, verken på antall legebesøk eller tilstanden i hjerte og hode, skriver forskerne.

Det ser imidlertid ut til at skolebarn med kjæledyr i hjemmet får færre dager fravær på grunn av sykdom. Og det er så klart langt fra utelukket at Passop eller Veslepus kan vise seg å ha en fin innvirkning på huslyden likevel.

Uansett hva den endelige konklusjonen blir, er det viktig å se på hva slags rolle et kjæledyr fyller, og hva som kan være årsaken til eventuelle effekter på eieren, mener forskerne.

De har kommet fram til tre mulige virkninger av venner fra dyreverdenen.

Viktig kontakt

- Den første muligheten er at det ikke finnes noen egentlig sammenheng, skriver de.

I dette tilfellet vil effektene man ser bare være et resultat av at mennesker som velger å holde kjæledyr har en spesiell livsstil. Men forskerne tviler litt. Det finnes nemlig ingen resultater som tyder på at dyreeiere lever sunnere enn andre folk.

En annen virkning av husdyra kan være at eieren får bedre kontakt med andre mennesker, spekulerer forskerne. Dyr er rett og slett kontaktskapende, og undersøkelser viser at sosialt samkvem med mennesker har en klart positiv helseeffekt.

Og så skal man så klart ikke se bort ifra muligheten av at dyrehold faktisk er sunt i seg selv. For selv om Trofast ikke akkurat er noen god samtalepartner, kan forholdet mellom et kjæledyr og eieren ha egne kvaliteter.

Studier har vist at støtten fra et kjæledyr kan gjenspeile noen av elementene som er kjent for å være helsebringende i forhold mellom mennesker, skriver forskerne. Dessuten kan vennskap mellom dyr og menneske være mer stabile enn relasjoner folk imellom.

Men man skal heller ikke glemme at det kan finnes ulemper med å ha kjæledyr.

Sorg og parasitter

I en del tilfeller unngår folk å oppsøke medisinsk hjelp, fordi de frykter at et opphold på sykehus eller pleiehjem vil skille dem fra kjæledyret, skriver forskerne.

Dessuten kan sorgen over et kjæledyrs død i noen tilfeller være like tung som ved tapet av et menneskelig familiemedlem. Slik kan kjæledyra også utgjøre en fare for den mentale helsa.

Og så er det alle bakteriene og parasittene da. Det finnes faktisk ei hel liste over infeksjoner, ormer og sykdommer man kan få fra nærkontakt med dyr. Men risikoen for å få en av dem er heldigvis ikke så stor, og det meste kan nok ordnes av opplyste dyreeiere og god hygiene.

Og uansett. Hvem kan vel tenke på infeksjoner, når pusungen har rullet seg sammen til en bitteliten pelskrøll i det ene hjørnet av fanget, og regner med at du skal beskytte den mot slemme hunder og høstkulde?

Referanse:

J. McNicholas, A. Gilbey, A. Rennie, S. Ahmedzai, J-A. Dono & E. Ormerod, Pet ownership and human health: a brief review of evidence and issues, British Medical Journal, Nov 2005; 331: 1252 - 1254.

Powered by Labrador CMS