Høysnueproblemet løst?

Den kommer for sent til høysesongen, men er gode nyheter likevel. En vaksine mot høysnue kan være i boks.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høysnue er en plage for mange. Men nå kan forskere ved Johns Hopkins University School of Medicine ha funnet en effektiv vaksine, melder New England Journal of Medicine.

Forsøkene med en eksperimentell vaksine har så langt gitt lovende resultater. Den DNA-baserte vaksinen ser ut til å gi sterk lindring av allergiske reaksjoner etter bare seks injeksjoner (noe som selvfølgelig er gode nyheter for allergikere med sprøyteskrekk).

Forskere mener denne vaksinen kan erstatte vanlige allergimedisiner. Den kan også være et biligere og raskere alternativ til immunterapi-kurer.

Overvåket symptomer

Bakgrunnen for meldingen er en studie av den eksperimentelle vaksinen som har strukket seg over høysnuesesonger to år på rad i Baltimore i Maryland.

25 frivillige forsøkspersoner med høysnue ble innrullert i forsøket. 14 fikk prøve vaksinen, mens 11 fikk placebosprøyter.

Forskerne drev nøye overvåkning av forsøkspersonenes symptomer. Hver gang nesen rant eller man nøs, skulle det loggføres.

Forskjellene mellom de to gruppene viste seg raskt. Gruppen som fikk vaksinesprøyter fikk i snitt 60 prosent nedgang i allergisymptomer, sammenlignet med dem som fikk placebobehandling.

Effektivt og varig

Det beste var kanskje at denne effekten holdt seg i høysnuesesongen året etter, selv om den vaksinerte gruppen ikke fikk mer vaksine.

Leder av forsøket, Peter Creticos fra Johns Hopkins Astma and Allergy Center i Baltimore, mente dette var en terapeutisk nyvinning for allergikere.

- I stedet for dagens fire eller fem år lange behandlinger med immunoterapi, kan man få langvarig bedring med et seks ukers vaksinasjonsprogram.

Hans resultater publiseres i det nye nummeret av New England Journal of Medicine, og forsøk med større testgrupper er underveis.

“Slår av” betennelser

Forskere ved University of California (San Diego) har tidligere sett at en bestemt DNA-sekvens, som stammer fra bakterier, “slår av” en hjelpecelle (Th2) som bidrar til kroppens reaksjon på betennelser.

Th2-cellene sender ut signaler som får kroppen til å øke produksjonen av proteinet IgE, som er det stoffet som får allergikere til å føle seg elendige.

Folk med høysnue har simpelthen arvet en tilbøyelighet til å lage for mye IgE-antistoffer når de utsettes for allergener.

Vaksinen fungerer på to forskjellige måter. For det første blir allergiske reaksjoner, som nysing, dempet. For det andre får kroppen hjelp til å regulere kroniske plager, som øyne som klør og neser som renner.

Fredsmeglende celler

Forskerne mistenker også at vaksinen stimulerer bestemte dentrittiske celler som fungere som en slags fredsmeglere i immunsystemet. Disse cellene sørger for å holde betennelser i sjakk over lang tid.

Siden allergi er en overreaksjon på harmløse stoffer, tror forskerne at vaksinen demper kroppens overreaksjoner på allergener som kommer inn i kroppen via pusten ved å stimulere celler som slår av Th2-hjelpecellene.

- Vårt håp er å kunne tilby en langvarig kur mot høysnue og andre kroniske betennelsessykdommer, sier Creticos.

Powered by Labrador CMS