Nye modeller tallfester helsetap

Fiskesykdommer medfører store tap for oppdretterne. En ny studie har utviklet modeller som kan tallfeste tapene - og i neste omgang redusere dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

SalMars anlegg ved Ørnøya. (Foto: Asgeir Østvik)

Oppdrett av atlantisk laks har i løpet av noen tiår utviklet seg til en global industri. I 2007 var produksjonen 1,4 millioner tonn, hvorav halvparten i Norge.

Laksenæringa preges både nasjonalt og internasjonalt av store variasjoner i lønnsomhet.

En stor del av denne variasjonen kan tilskrives helseutfordringer knyttet til for eksempel epidemier av virus- og bakteriesjukdommer, parasittangrep, deformiteter, stort antibiotikaforbruk eller bivirkninger av vaksine.

Arnfinn Aunsmo har i sitt doktorgradsarbeid vist hvordan epidemiologiske metoder kan brukes til å beskrive effektene av sykdom, avdekke risikofaktorene for sykdom og til å vurdere effekter og nytteverdi av kontrolltiltak både i enkeltanlegg og for næringa som helhet.

På grunnlag av data fra flere studier har han utviklet biologiske og økonomiske modeller for å kvantifisere tap knyttet til helse i lakseoppdrett.

Spesifikke dødsårsaker

I en studie av ti anlegg fra Rogaland til Troms ble dødsårsaker i anleggene grundig kartlagt.

I følge Aunsmo gir data fra denne studien grunnlag for beskrivelse av metoder for kvantitativ overvåking av årsaksspesifikk dødelighet i akvakultur.

I to andre studier fant Aunsmo at vaksiner var risikofaktorer for utvikling av ryggdeformitet hos laks. Laks som utviklet ryggdeformitet vokste i tillegg saktere enn laks uten denne deformiteten.

En tredje studie viste at oljebaserte vaksiner generelt gir en vekstreduksjon på 0,5 kilo på slakteklar laks.

- Videre arbeid med data fra disse studiene beskriver bedre metoder for kartlegging av bivirkninger fra fiskevaksiner, sier Aunsmo.

- De statistiske metodene som er brukt i analyser av data fra studiene, er nyskapende og ledende i verdenssammenheng, sier han videre.

Ny økonomisk beregningsmodell

Arnfinn Aunsmo

I en utviklet økonomisk modell ble kostnadene ved utbrudd av pankreassjukdom (PD) hos laks på Vestlandet beregnet til 14,4 millioner kroner i et gjennomsnittsanlegg med 500 000 utsatt smolt.

- Denne økonomiske modellen kan brukes til generelle økonomiske vurderinger av helseeffekter og i kost-nytte-vurderinger av tiltak, sier Aunsmo.

Bakgrunn:

Arnfinn Aunsmo disputerte 12. mai for PhD graden ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen: “Health related losses in sea farmed Atlantic salmon -quantification, risk factors and economic impact.”

Powered by Labrador CMS