Sik kan bli Norges nye oppdrettsfisk

Forsøk som Fiskeriforskning har i utført i samarbeid med Norges fiskerihøgskole viser at sik egner seg meget godt som oppdrettsfisk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra villfanget sik har forskerne klart å få fram over 3 000 fisk, som i løpet av et år har vokst til rundt 400 gram.

Med en overlevelse på ca. 95 prosent har yngelen, som er produsert av sik (Coregunus lavaretus) fanget i Finnmark, bekreftet at dette er en oppdrettsfisk for framtiden, sier forsker Sten Siikavuopio.

Vekstforsøket er gjort på Havbruksstasjonen i Tromsø. Torskelarvefôret Aglonorse, som er utviklet av Fiskeriforskning, har vist seg også å være svært godt egnet til fôring av sikyngel.

Forsøket bekrefter at sik har alle de egenskapene man søker i en god oppdrettsfisk; den vokser raskt, utnytter fôret meget godt og trives utmerket med høy tetthet. En sen kjønnsmodning er også et godt kriterium for hurtigere vekst og god kvalitet, noe som vil ha stor betydning for lønnsomheten i næringen, forteller Siikavuopio.

Finland, som har oppdrettet sik siden 1995, er i dag oppe i over 1 000 tonn per år med en pris på ca. 55 kroner/kg for fisk rundt 700 gram. Laksefisken sik ansees som en meget god og tiltalende matfisk, og kan ikke forveksles med annen laksefisk (røye, laks, ørret), da den er hvit i kjøttet og har en mer nøytral smak.

Powered by Labrador CMS