Nye fiskearter truer økosystemer

Fremmede fiskearter vil i framtiden endre grunnlaget for evolusjonen ved at fiskearter som kan tilpasse seg menneskelig virksomhet vil bre seg på bekostning av andre arter, hevder Thomas Bøhn i sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Tromsø.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bøhn forsvarte nylig avhandlingen “Following a fish invasion - ecological interactions transforming a native ecosystem” for graden Dr. scient. ved Norges fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø.

Lagesild-invasjonen

I avhandlingen behandler han de økologiske effektene av lagesild-invasjonen i Pasvikvassdraget i Øst-Finnmark. Lagesilda, som er en ny art i Nord-Norge, ble første gang påvist i Pasvikvassdraget på slutten av 1980-tallet. Den innvandret til Pasvikvassdraget etter at den ble utsatt på finsk side rundt 1960.

Tok over fiskesamfunnet

Lagesilda ekspanderer fortsatt i Pasvik og har tatt fullstendig over fiskesamfunnet i de frie vannmassene. Den har bidratt til sterk nedbeiting av næringsressursene, noe som har medført en dramatisk nedgang (>90 %) for siken i de frie vannmassene.

Fremmede arter skaper trøbbel

Bøhns avhandling trekker linjer til de generelle problemene introduksjoner og invasjoner av fremmede arter skaper i opprinnelige økosystemer. Han tar opp menneskets paradoksale rolle i invasjonsbiologien:

Tilpasser seg mennesket

- Vi kjenner farene og kostnadene ved spredning av fremmede arter, men vi klarer likevel ikke å begrense de stadig økende problemene som fremmede arter forårsaker. Sett i et langtidsperspektiv vil fremmede arter endre grunnlaget for evolusjonen, noe som har konsekvenser for all fremtid. Verdens økosystemer står i fare for å bli “homogenisert” ved at arter som kan tilpasse seg menneskelig virksomhet, vil bre seg på bekostning av andre arter, hevder Thomas Bøhn.

Powered by Labrador CMS