Støtter norske bioteknologibedrifter

117 millioner kroner i støtte til hele 20 prosent av alle norske bioteknologibedrifter har Norges forskningsråd sitt program for funksjonell genomforskning gitt så langt. Mer kommer. Det er særlig bioteknologibedrifter innen human medisinsk sektor som får støtte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv bioteknologibedrifter er ved siste utdeling tildelt støtte til næringsutvikling fra Norges forskningsråd sitt program for funksjonell genomforskning (FUGE). Programmet har siden 2003 gitt økonomisk støtte til 20 prosent av norske bioteknologibedrifter. Denne økonomiske støtten kan utgjøre den helt store forskjellen for disse bedriftene.

- Tilgjengelig kapital for bioteknologibedrifter i oppstartfasen er ikke lett å finne, og vi ser at støtten fungerer som et “godkjent stempel” for bioteknologibedriftene i møte med investorer og samarbeidspartnere, sier Steinar Bergseth, koordinator i FUGE.

Støtte med 120 millioner

Totalt har 22 ulike bedrifter fått støtte til 24 forskningsprosjekter med antatt markedspotensiale fra FUGE. Innovasjon Norge regner at det finnes omtrent 110 bioteknologiske bedrifter i Norge.

- Dette tilsvarer en støtte til 20 % av alle de bioteknologiske bedriftene som finnes i Norge med 117 millioner kroner totalt, sier Bergseth. Mest til human medisin

Over halvparten av bedriftene som har fått støtte er bedrifter innen human medisinsk bioteknologi. To av bedriftene driver innen grønn bioteknologi, det vil si landbruk og fire driver innen marin bioteknologi. Fem av de støttede bedriftene driver ren teknologiutvikling.

"Medisinsk bioteknologi støttes, men ikke GMO, viser undersøkelse."

- Det er stor variasjon i hva bedriftene har fått støtte til å utvikle, noe som gjenspeiler de mange anvendelsområdene bioteknologien har, sier Bergseth. Bedriftene har fått støtte til alt fra å finne nye vaksiner mot sykdom som rammer oppdrettslaks, vaksiner mot visse typer kreft, forstå hvilken rolle flerumettede fettsyrer spiller for utviklingen av metabolsk syndrom og diagnostisering av Alzheimer.

Mest støtte til de små

Bedriftsstøtten fra FUGE skal i stor grad fungere som en risikoavlastning ved utvikling av nye produkter i bioteknologibedrifter, nystartede som etablerte. Hovedformålene til støtten er for det første å være en direkte forskningsstøtte til produktutvikling særlig hos nyetablerte bedrifter Samtidig skal støtten fra FUGE fungere som et kvalitetsstempel som kan generer investorpenger.

- Alle bedrifter med forskning innen funksjonell genomforskning kan søke og få støtte fra FUGE, men vi vil prioritere å støtte små og nyetablerte bedrifter fremfor etablerte, større bedrifter, sier Bergseth. Prioriteringene vil gjøres ved at bevilgningsnivået avtar med bedriftens etableringsgrad og størrelse.

Les mer om FUGEs næringslivsstrategi og næringslivssatsing her

Fakta BIP-ordningen:

BIP er en forkortelse for Brukerstyrte Innovasjonsprosjekter. FUGE bruker dette virkemiddelet til å støtte bioteknologibedrifter og bedrifter som utvikler eller tar i bruk bioteknologiske metoder i sin virksomhet. Bedriften må selv bidra med minst 50 prosent av prosjektkostnadene, og det forutsettes at Skattefunnmidler er en del av den offentlige finansieringen.

Neste utlysning av bedrifstmidler vil ha søknadsfrist 10. oktober 2007.

FAKTA OM DE SYV BIOTEKNOLOGIBEDRIFTENE SOM HAR MOTTATT STØTTE NÅ:

Pharmaq AS er tildelt støtte til prosjektet “Characterization of Piscirickettsia salmonis infection and technology development for optimal vaccines against intracellular fish pathogens”. I prosjektet søker Pharmaq å forstå infeksjon hos fisk som skyldes bakterien Piscirickettsia salmonis. Dette for på sikt å få tilstrekkelig kunnskap til å kunne utvikle en vaksine mot sykdommen bakterien forårsaker.

Lytix Biopharma AS er tildelt støtte til prosjektet “Development of cancer therapy using lytic peptidomimetics”. I prosjektet søker Lytix Biopharma å utvikle et syntetisk peptid som kan virke mot kreft. Det vil si at peptidet kan føre til tilbakedannelse av visse type kreftsvulster hos pasienter. Lytix ønsker også å utvikle peptidet slik at det fungerer vaksinerende. Det vil si at metastaser hindres i å utvikle seg fra kreften etter behandlingen.

SalmoBreed AS er tildelt støtte til prosjektet “Use of SNP-CHIPS and selective DNA pooling for identifying disease resistance markers in Atlantic salmon”. I prosjektet skal SalmoBreed prøve å identifisere molekylære markører som kan inkorporeres i avslprogram for oppdrettslaks. Dette ønsker SalmoBreed å gjøre for å kunne øke den genetiske motstanden mot infeksjonssykdommer som angriper laksen, særlig bakteriesykdommen furunkulose og infeksiøs lakse anemi (ILA).

AlgiPharma AS er tildelt støtte til prosjektet “AlgiPharma activities supplementary to the Celltor project - Immune stimulating responses of biopolymers for the treatment of chronic wounds.” Prosjektet er et delprosjektet av et allerede FUGE-støttet prosjektet i FMC Biopolymer. AlgiPharma skal prøve å karakterisere og utvikle immunstimulerende alginater til behandling av kroniske sår.

PatoGene Analyse AS er tildelt støtte til prosjektet “Detection, characterization and differentiation of infectious pancreatic necrosis virus (IPNV) strains in farmed Atlantic salmon.” I prosjektet skal PatoGene Analyse utvikle metoder for å finne og genotype ulike varianter av infeksiøs pankreas nekrose virus (IPNV) hos oppdrettslaks. Disse verktøyene skal igjen brukes til å bestemme kilden til viruset og den kliniske betydningen av ulike virulente typer av viruset i produksjon av smolt i oppdrett av laks.

Pronova Biocare AS er tildelt støtte til prosjektet “Functional genomics as a tool for identifying and exploring fatty acid derivatives attenuating metabolic disorders.” I prosjektet vil Pronova Biocare undersøke hvilken rolle flerumettede og modifiserte fettsyrer spiller i forhold til å hindre utviklingen av sykdommer som skyldes forstyrrelser i metabolismen, kalt metabolsk syndrom. Metabolsk syndrom karakteriseres av omfangsrik midje, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Avexxin AS er tildelt støtte til prosjektet “Early stage drug discovery on rheumatoid arthtritis and glomerulonephritis”. Hensikten med prosjektet er å undersøke om kroniske betennelsessykdommer som leddgikt og glomerulonefritt (betennelser i nyrenes karnøster) kan behandles på en ny måte med en ny type virksom kjemisk substans.

Powered by Labrador CMS