Stingsildhanner foretrekker ikke røde hunner

Det er vel kjent at stingsildhunner foretrekker hanner med mye rødfarge. Men med hannen er det motsatt - han foretrekker de minst røde hunnene. Det kan skyldes at hannene ikke forbinder rødfargen med noe sexy, derimot med aggressive rivaler!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en undersøkelse som er gjort ved Høgskolen i Bodø.

Det har lenge vært kjent at stingsildhunner foretrekker hanner med mest mulig rødfarge.

- Rødfargen er en kvalitet, den reflekterer gode gener og godt immunforsvar. Når hunnen er på jakt etter make, er hun selvsagt interessert i en hann med gode gener. Gode gener er i stand til å ta knekken på parasitter og infeksjonssykdommer, sier førsteamanuensis Jarle Tryti Nordeide ved avdeling for fiskeri- og naturfag ved Høgskolen i Bodø.

Røde hunner

Men det er ikke bare stingsildhannene som er røde. Både på Vestlandet og i Nord-Norge er det ikke uvanlig at også hunnene er røde. Rødfargen sitter da bak piggene på siden.

- Vår hypotese var at også hannene foretrakk hunnene med mest rødfarge, ut fra samme grunn som hunnene. Med stingsilda er det dessuten hannen som står for barnepasset, dermed regnet vi med at også hannen var selektiv, forteller Nordeide.

Men laboratorieforsøket viste at hypotesen ikke stemmer.

- Vi fanget inn stingsild, tok de inn i laben, og lot hannene få et par døgn til å etablere seg og bygge reir. Så presenterte vi hannen for to hunner, atskilt men tett inntil hannene. Hunnene hadde ulik grad av rødhet, forteller han.

Kurtiserte de minst røde

Da forskerne begynte å måle hannens kurtise, så de at hypotesen ikke stemte.

- Vi målte zikkzakk-dansen, som hannen bruker i sin kurtise, og vi målte hvor lenge hannen oppholdt seg i en viss avstand fra hunnene. Vi kjørte med både kvitt lys og grønt lys. I kvitt lys ser hannen rødfargen, i grønt lyser ser han den ikke, forteller han.

I kvitt lys ble hunnene uten rødfarge kurtisert i større grad enn under grønt lys. Med andre ord - når hannen så rødfargen, kurtiserte han hunnene med minst mulig rødfarge.

- Ei forklaring på dette kan være at hannene ikke forbinder rødfargen med sex i det hele tatt. Derimot med aggresjon. Vi er kjent med at røde hanner utløser aggresjon hos andre hanner når hannene er i den territorielle gyteperioden, forteller han.

- Vi har ikke testet denne forklaringen. Men vi antar at det er sannsynlig, når hannene ikke foretrekker de røde hunnene, sier Jarle Tryti Nordeide.

Powered by Labrador CMS