Fiskefedre med sjekketriks

Gutter er gutter - også i dyreverden. Studier av fiskearten sandkutling viser at hanner med ansvar for eggene er ekstra omsorgsfulle når damer er i nærheten. Så snart de er alene, gafler de like gjerne i seg avkommet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"How are you doin'? En av hannkutlingene flotter seg for damene ved å vifte med finnene. (Foto: Kai Lindström/University of Helsinki)"

Likestilling har kommet langt blant fisker. I 68 prosent av fiskeartene som passer ungene etter gyting er det hannen som får ansvaret. Ingen andre dyregrupper har så mange pliktoppfyllende fedre.

Sandkutling-hannen leter også opp et passende hjem - et skjell eller muslingskall den graver ut grus og sand under for å lage en trygg liten hule. Går alt etter planen blir det dame, paring og gyting, men deretter er det slutt på moroa. Det tar en drøy uke til eggene klekkes, og i mellomtiden er det hannen som får jobben med å vifte oksygenrikt vann over dem og holde rovdyrene unna.

Godt sjekketriks

Det er mye jobb, men de smarte småfiskene har skjønt at alenepappaer kan virke sexy. Forsøk av evolusjonsbiologene Kai Lindström og Christophe Pampoulie fra Helsinki universitet og zoolog Colette St. Mary fra University of Florida viser at hannkutlingene ble ekstra ivrige i farsrollen når det var damer i nærheten.

48 nybakte alenefedre ble undersøkt, og halvparten av dem fikk kvinnelig selskap. Hunnkutlinger ble puttet i et avlukke der hannene kunne se dem og “lukte” dem gjennom kjemisk kontakt, men uten direkte fysisk kontakt.

- Vi ville se om hannene endret atferden hvis de fikk inntrykk av nye muligheter for paring. Og det viste seg å stemme, sier zoologiprofessor Colette St. Mary.

Slukte barna

Hannene ble filmet i halvtimes intervaller den andre dagen etter at eggene var gytt. Det var en klar forskjell mellom hanner med og uten damer i nabolaget.

- Vi fant at hanner viftet eggene lenger og oftere og arbeidet mer med redet i nærvær av hunner, skriver forskerne i rapporten.

Mindre bedårende var det at alle hannene gumlet i seg noen egg nå og da, men med damer i nærheten holdt de seg mer i skinnet. Hannene som var på egen hånd gaflet derimot i seg avkommet i stor stil.

Bedre fedre i større rede

Zoologene testet også om ulike redestørrelser hadde noe å si, og fant at hanner i større reder knasket i seg færre egg. Større reder gir muligheter for mer paring, og det kan være grunnen til at hannen vil vise at han er en god far og lar noen av barna overleve lunsj. Enkelte fedre i de minste redene uten dameselskap klarte å gumle i seg hele ungeflokken.

Men ble det til sjuende og sist mer damer på hannkutlinger med “snill far”-image? Det fant ikke forskerne ut i denne omgangen - men det blir tema for neste undersøkelse, lover de.

Powered by Labrador CMS