Ny kjempe-edderkopp funnet

Verdens største hjulspinner-edderkopp, med 12 centimeter beinspenn og 3,8 centimeter lang kropp, er oppdaget. Men ingen grunn til panikk: Den holder til i Sør-Afrika og Madagaskar.
26.10 2009 05:00


Edderkoppen Nephila inaurata. (Foto: M. Kuntner)

Kjempe-edderkoppen, Nephila komaci, er en såkalt hjulspinner som lager hjulformete fangstnett.

Tropiske Nephila-edderkopper kan spinne enorme nett som er over en meter i diameter. Sist gang en ny art i Nephila-familien ble oppdaget var i 1879.

Årelang edderkoppjakt

Jakten på etterkoppen begynte i 2000, da den slovenske biologen Matjaž Kuntner oppdaget et unikt eksemplar i Pretoria i Sør-Afrika.

- Det var overraskende å finne et kjempe-eksemplar av en Nephila-hunn i Plant Protection Research Institute’s samling, som ikke lignet noen av de kjente artene, sier Kuntner.

Samen med den amerikanske kollegaen Jonathan Coddington jaktet han på den mystiske edderkoppen i årevis, og foretok flere ekspedisjoner til Sør-Afrika i ens ærend for å finne krypet.

Det ble ingen suksess, og spørsmålet var om Pretoria-edderkoppen enten var utdødd eller bare var en unik hybrid.

Nytt funn i Sør-Afrika

Men i 2003 ble det funnet et nytt eksemplar fra Madagaskar, denne gang i Naturhistorisches Museum Wien i Østerrike.

Hybrid-hypotesen kunne dermed trolig droppes – dette var definitivt en art.

Ikke at det hjalp stort i jakten: Undersøkelser av over 2 500 edderkopper fra 37 museer var like fruktløse som feltturene. Hadde edderkoppen dødd ut?


Et kjempemessig edderkoppnett 1 meter i diameter, spunnet av en Nephila-edderkopp. (Foto: M. Kuntner)

Vendepunktet kom da sørafrikanske forskere nylig fant to hunner og en hann i Tembe Elephant Park.

Evolusjon driver kroppsstørrelse

Den nye Nephila-arten er den største hjulspinneren som er oppdaget.

Mens hannene er av “normal” størrelse, er hunnene enorme – fem ganger større enn hannene.

Forskjellen i kroppsstørrelse mellom hanner og hunner, som er typisk for Nephila-edderkopper, er et omdiskutert tema i evolusjonsbiologi.

Er det naturlig seleksjon som fører til at hunnene har blitt så mye større?


Forskjellen i kroppsstørrelse mellom hann- og hunn-Nephila er ekstrem. Her sees den røde hannen til venstre, sittende på ryggen til hunnen. (Foto: M. Kuntner)

Med nye data fra artsfunnet utviklet Kuntner og Coddington en modell for å analysere utviklingen av kroppsstørrelse, og fant at hunnene var om lag sju ganger større nå enn de opprinnelige Nephila-edderkoppene.

Funnene tyder på at det trolig er evolusjon som har påvirket hunnenes størrelse.

Utrydningstruet edderkopp

Det nye edderkoppfunnet er en stor oppdagelse, men står i fare for å bli kortlivet. En av grunnene til at Nephila komaci har vært så vanskelig å finne, er at det er veldig få av dem.

- Vi frykter at arten er truet av utrydning, siden eneste bekreftede habitat er i skogsområder i Tembe Elephant Park, sier Jonathan Coddington.

- Våre data tyder på at det ikke er mange individer, de kan ikke forflytte seg over store områder, og alle kjente lokaliteter er i to utrydningstruete områder – Maputaland og Madagaskar.

Referanse:

M Kuntner, JA Coddington: Discovery of the Largest Orbweaving Spider Species: The Evolution of Gigantism in Nephila. (PLoS ONE, 2009, 4 (10))

Les mer:

Scientists discover largest orb-weaving spider (EurekAlert 20/10/09)

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus

Mange demente har lite muskler, mindre bevegelighet og dårlig kondisjon. Forskere etterlyser tilrettelagte treningsprogram.

NTNU

Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge er forbruket tredoblet på ti år. Men den største delikatessen er i fare.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Synet på barn, lek og læring varierer sterkt mellom ulike land i Europa. Dette påvirker hverdagen til de ansatte i norske barnehager.

Saker fra våre eiere

Høgskulen på Vestlandet

Ein ny studie tyder på at du faktisk kan velja å oversjå dei skrikande musklane dine.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Verdensledere er konstant urolig for hva Trump skulle komme til å buse ut med på Twitter. Hva kan de politiske konsekvensene bli? Og vil Twitter overleve Trump?

NTNU

I NRKs Anno får vi blant annet se hvordan folk forsvarte Norge på 1500-tallet. Da hadde alle våpenføre menn plikt til å holde våpen og stille opp i leidangen dersom de ble utkommandert.

Kronikk:

– Vi forventer at antall terrorangrep i Europa vil holde seg der de er eller kanskje øke litt, sa sjef for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, til NRK. Men hvorfor angriper IS egentlig europeiske mål?

Alkohol dreper og skader og gir oss skallebank. Hvorfor er menneskets historie likevel full av fyll?

Da forskerne skrudde på laser-lyset, begynte musene å jage og bite alt som kom i deres vei.

Energi fra trær og planter skal på sikt erstatte oljen. Men å hente ut godsakene fra gran og furu er en omstendelig prosess. Nå finner forskere svar hos brunråtesoppen.