Abelprisen til Yakov Sinai

Den russisk-amerikanske matematikeren får Abelprisen 2014 blant annet for sin utforsking av samspillet mellom orden og kaos.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Yakov Sinai. (Foto: Det norske vitenskapsakademi)

Yakov Sinai har oppdaget overraskende forbindelser mellom orden og kaos i dynamiske systemer, ifølge en pressemelding fra Det norske vitenskapsakademi, som deler ut prisen.

Eksempler på slike dynamiske systemer er vær, havstrømmer, planetenes bevegelser og hvordan dyre- og plantearter sprer seg.

Den amerikanske matematikeren Jordan Ellenberg ga en kort innføring i arbeidet til Sinai da pristildelingen ble annonsert i lokalene til Vitenskapsakademiet i Oslo.

Noen slike systemer oppfører seg deterministisk. Det vil si at vi kan forutsi hvordan de vil utvikle seg i framtida.

Andre systemer oppfører seg kaotisk. Det vil si at de utvikler seg på en uforutsigbar måte.

I følge Ellenberg har Sinai vist at selv et enkelt system som man tidligere trodde var rent  deterministisk, også kan utvikle seg uforutsigbart.

Det betyr at drømmen om å kunne gjøre presise spådommer om hvordan selv et enkelt fysisk system vil utvikle seg i framtida, er knust for alltid.

Men Sinai har vist hvordan den deterministiske og den uforutsigbare sidene av systemet spiller sammen.

Det fører til at analyser av kaotiske systemer noen ganger kan føre til nøyaktige forutsigelser.

Den amerikanske matematikeren Jordan Ellenberg på Det norske vitenskapsakademi etter annonseringen av Abelprisen 2014. (Foto: Arnfinn Christensen, forskning.no)

Arbeider både i USA og Russland

Ellenberg snakket med Sinai i USA over telefon da prisen ble annonsert. Klokka var da fem om morgenen lokal amerikansk tid, men Sinai fortalte at det ikke var noe problem, da han vanligvis står opp så tidlig.

Yakov Sinai ble født i 1935 i Moskva, og fikk sin matematiske utdanning ved det statlige universitetet der.

Han ble professor i 1971 ved samme universitet, og seniorforsker ved Landau-universitetet for teoretisk fysikk ved Det russiske vitenskapsakademiet.

Siden 1993 har han vært professor i matematikk ved Princeton-universitetet i USA, men har beholdt stillingen ved Landau-instituttet.

Over telefonen fortalte Sinai at Landau-universitetet lenge har hatt et tett samarbeid mellom matematikere og fysikere, og at det er mange problemer de kan samarbeide godt om.

Sinai har oppnådd en lang rekke banebrytende resultater, både innen matematikk og fysikk, ifølge en biografi fra Det norske vitenskapsakademi.

For disse arbeidene har han også tidligere mottatt mange prestisjetunge internasjonale priser.

Artikkelen oppdateres.

Lenke:

Abelprisen, nettside fra Det norske vitenskapsakademi

 

Powered by Labrador CMS