Japan kommer til Trondheim

Fra og med lørdag henger det japanske flagget i Trondheims gater, og det skal det gjøre i en hel uke. Et kjempearangement er på trappene: Over 50 kultur- og forskningsarrangementer står i kø for å vise hva landet på den andre siden av kloden har å by på.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sushi, teknologi og bonsaitrær. Biler, té, haiku og buddhisme. Dette er ting vi forbinder med Japan, og alt har fått plass i programmet for Japan 2002.

Men det er mye mer: Det er tredukker, roboter, klær, litteratur, film, kunst, humor, musikk og teater (trekk pusten, en eller annen).

Noe for de fleste

For ikke å glemme brenselsceller, vannrensing med membranfilter, nanoteknologi, marine polymerer, vitaminer og papirløse sykehus. Og tang og tare, selvfølgelig.

Det burde altså være noe for de fleste. Dette blir den største norske mønstringen av japansk kultur noen sinne. Programmet er på størrelse med en liten bok (64 sider): Kultur, teknologi og naturvitenskap i en herlig blanding.

Det moderne og tradisjonelle side om side

"Prosjektleder Marit Skimmeli er fornøyd med designet på plakatene til Japan 2002, laget av NTNUs egne studenter."

Japanerne kommer helt sikkert. 60 av dem er akademikere eller kunstnere på formidlingsferd. Initiativtager er Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), og det hele har rot i det såkalte Japan-programmet ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap.

Etter over to år med planlegging kan man likevel ikke si at det bare er universitetets arrangement, for så og si hele byens kulturliv er stablet på beina.

- Japan forbinder vi mye med forskning og utvikling, men hovedprofilen er at dette er et kulturarrangement, forteller prosjektleder Marit Skimmeli ved NTNU. Hun fremhever ønsket om å presentere landet i sin fulle bredde.

- Det moderne og det tradisjonelle Japan står side om side, og fra NTNUs perspektiv har det vært viktig at vi ikke bare presenterer det teknologiske. Vi er også opptatt av å samarbeide med kulturlivet i Trondheim, sier hun. Byens forskjellige kulturinstitusjoner har fått foreslå og planlegge sine egne arrangementer.

Japanprogrammet

Slik begynte det: I 1995 ble NTNU kontaktet av norsk industri med et ønske om at universitetet skulle utvikle kompetanse som kunne hjelpe bedriftene i samarbeidet med asiatiske land. Det handlet om å undervise teknologistudenter i japansk kultur og samfunn. Japan, fordi landet er den økonomiske motoren bak utviklingen i regionen.

I 1998 startet Japan-programmet opp, og fremtidens brobyggere mellom japansk og norsk industri tok plass i auditoriene. Etter hvert har universitetets samarbeid med japanske forskningsmiljøer utvidet seg. Til Japan 2002 kommer mange av forskerne på besøk, og resultatet blir vel nesten uunngåelig et enda tettere samarbeid

- Hovedformålet med Japan 2002 er å styrke forholdet mellom Norge og Japan. Det er viktig for oss å jobbe internasjonalt, og Japan er et land som satser mye på forskning og utvikling, sier Skimmeli.

Kommende handlingsplan

"Dette er det japanske tegnet for kunnskap."

Til våren er det planlagt at Statsministeren skal reise til Japan og signere en bilateral intensjonsavtale om forskningssamarbeid. I kjølvannet av dette kommer en norsk handlingsplan, og ved NTNU håper man at Japan 2002 kan være med på å sikre universitetets posisjon i forhold til denne.

- Vi har hatt godt samarbeid med Japanerne på vannrensing, materialer, nanoteknologi, energi, miljø, marinteknologi og skipsfart, sier seniorrådgiver Sissel Hertzberg.

Japan 2002 har, i motsetning til andre lignende arrangementer, forholdsvis stor økonomisk takhøyde. Prosjektmidlene har kommet fra en gruppe sterke sponsorer, og er blitt distribuert ut over bidragsyterne. Det er sannsynligvis litt av grunnen til at så mange som rundt 25 forskjellige institusjoner har prioritert å være med på prosjektet.

Fremtidens bil

Et av de store forskningsarrangementene under Japan 2002 er et seminar om fremtidens bil. Her skal det fokuseres på utfordringer og teknologiske løsninger, med foredragsholdere fra NTNU, Hydro, japansk industri og Toyota. Temaer er hydrogen som drivstoff, lettmetaller i biler, samt termiske systemer for kjøling og oppvarming. Seminaret åpnes av departementsråd Jan Solberg i Nærings- og handelsdepartementet.

Dette har vakt sto interesse over hele landet, og over 84 forskere er allerede påmeldt. Seminaret finner sted onsdag 2. oktober, og er åpent for alle. En hybridbil vil bli utstilt, men hydrogenbilene måtte visst bli hjemme.

Japan 2002 byr også på mange flere anledninger til å titte inn i vitenskapens verden, men det er som sagt kulturen som står i sentrum. Kulturministeren åpner arrangementet på lørdag kveld.

Nytt og fremmed

- Jeg tror Japan er veldig fremmed for mange. Teaterforestillingen Mishima er for eksempel en helt ny form. Det er utrolig spennende. Om folk kommer seg ut på arrangementene, og har sansene åpne, vil de oppleve noe annet enn det de ser til vanlig, sier Hertzberg.

Hun minner trondheimerne om at arrangementet varer bare den ene uken, og ikke noe mer - etter det blir det lenge til neste gang man får tilgang til japansk kultur og vitenskap i sin egen by.

Powered by Labrador CMS