Dagens ESS: Skattesnusk

Estland har den høyeste skattemoralen i Europa. I Belgia har skattemyndighetene litt mer å gjøre, for å si det pent.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens ESS

forskning.no har plukket ut en rekke resultater fra den såkalte ESS-undersøkelsen, som vi vil presentere i ukene fremover.

European Social Survey (ESS) er en stor europeisk undersøkelse der 40 000 mennesker i 20 land har svart på hele 150 spørsmål.

Spørsmålene er innenfor mediebruk, politikk, livskvalitet, diskriminering, religion og identitet, helse- og helsetjenester, økonomisk moral, familie og arbeid.

Dataene i undersøkelsen er tilrettelagt av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD).

Data ligger fritt tilgjengelig på http://ess.nsd.uib.no.

Resultater fra 17 av de 20 landene er nå klare.
 

89,9 prosent av den estiske befolkningen mener at det er feil å snyte på skatten. Kun tre prosent synes det er greit, mens 7,3 prosent ikke har noen sterk mening om det.

Etter Estland følger Polen, hvor det er 86,4 prosent som mener det er feil å snyte på skatten. Portugal følger på tredjeplass (85,8), men det er blant portugiserne at det er færrest som synes skattesnusk er greit (2,3).

Østerrike er skatteverstingen

I Belgia, derimot, ser det ut til at skattemoralen sliter en smule mer. Hver femte belgier synes det er helt greit å snyte på skatten, mens bare 60,3 prosent mener det er galt.

Svenskene har heller ikke fullstendig rent mel i posen. Med 11,4 prosent av befolkningen som gjerne snyter på skatten, ender de på andreplass i Europa, dog et godt stykke etter Belgia.

Gjennomsnittslandet Norge

Norge skiller seg ut verken negativt eller positivt. Vi ligger omtrent på det europeiske gjennomsnittet, med 81,2 prosent som synes skattesnusk er galt, 10,9 prosent som ikke har noen oppfatning, og 7,9 prosent som synes det er greit å snyte på skatten.

Danmark og Finland ligger på omtrent samme nivå som Norge.

Sjekk resultatene selv

Nedenfor finner du tabellen som viser hva befolkningen i 17 europeiske land mener om å snyte på skatten.

Du kan også laste ned og analysere dataene selv hos Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste, selv om dette krever en smule metodisk innsikt.



 

Powered by Labrador CMS