Dunder-smultringen Wendelstein 7-X under bygging i 2011. Nå skal maskinen oppgraderes med karbonfliser - til nye forsøk med enda mer varme. (Foto: Max-Planck-Institut für Plasmaphysik, Tino Schulz)

Her lagde forskerne 100 millioner varmegrader

Forsøkene på å gjenskape litt av sola på jorda har gått over alle forventninger, mener forskerne bak prosjektet.

I februar i år startet selveste Angela Merkel en ny runde med forsøk i maskinen Wendelstein 7-X, et høyteknologisk redskap som på sikt kan bane vei for fusjonskraftverk på jorda. 

Den smultringformede maskinen har en tunnel i midten. Planen var å lage ekstremt varmt hydrogenplasma, og holde det på plass inne i tunnelen ved hjelp av kraftige magneter.

Og nå vet vi altså hvordan det gikk.

100 millioner varmegrader

I løpet av månedene siden februar har maskinen lagd hydrogenplasma hele 2 200 ganger. De har klart å holde plasmaet gående i stadig lengre tid – fra et halvt sekund i begynnelsen til seks sekunder til slutt.

Og temperaturen er det heller ikke noe å si på: Forskerne målte 100 millioner grader Celsius for elektronene i plasmaet.

– Dette overgikk sterkt det våre heller forsiktige forutsigelser fikk oss til å forvente, sier leder av prosjektet, Thomas Klinger, ifølge en pressemelding fra Max-Planck-Instituttet.

Men det betyr slett ikke at forskerne er i mål.

En halv time om fire år

Wendelstein 7-X er nå nede – ikke for telling, men for oppgradering.

I løpet av det neste året skal forskerne kle den asymmetriske innsida av smultringen med 6 200 fint tilpassede karbonfliser. Kapasiteten dens til å varme opp plasma skal dobles og tiden det varer skal forlenges.

Og etter at denne nye versjonen det er godt og vel testet, skal maskinen oppgraderes enda en gang. Innen fire år eller så skal det bli mulig å holde det supervarme plasmaet gående i en halvtime, står det i pressemeldinga.

Det ultimate målet er å vise at denne typen maskin kan brukes som fusjonsenergiverk. Den skal altså lage energi på samme måte som stjernene, ved å smelte sammen atomer av hydrogen. I denne prosessen frigjøres det store mengder ren energi, nesten uten radioaktivitet.

Men om teorien faktisk blir praksis, vet vi så klart ikke ennå.

Tunnelen inni er ikke symmetrisk. Det betyr at den må kles med fliser av ulik fasong og størrelse. Et skikkelig puslespill med millimetermarginer, med andre ord. Dette fotoet er fra byggingen av maskinen i 2011. (Foto: IPP, Wolfgang Filser)

 

Powered by Labrador CMS