Liten, men spiser som en hval.

Edderkopper spiser enorme mengder insekter

Edderkopper verden over spiser over 400 millioner tonn insekter årlig. Det tilsvarer mengden kjøtt og fisk som blir spist av mennesker. 

15.3 2017 09:24

Studien som ble publisert i The Science of Nature tirsdag er den første av sitt slag. Forskerne fra universitetene i Lund og Basel har sett på data fra 65 tidligere undersøkelser for å anslå at det finnes totalt 25 millioner tonn edderkopper på Jorden.

Deretter har de sett på hvor mye mat edderkoppene trenger for å overleve, og med det kommet fram til at de åttebeinede insektene forsyner seg med mellom 400 og 800 millioner tonn insekter og andre virvelløse skapninger hvert år.

Til sammenligning spiser mennesker 400 millioner tonn kjøtt og fisk årlig.

Dette viser hvilken betydning edderkoppene har i å begrense spredningen av sykdommer, og forskerne håper funnet vil føre til at flere verdsetter edderkoppenes viktige rolle.

Det finnes omtrent 46 000 kjente edderkopparter, og alle spiser kjøtt. De kan bevege seg over store distanser, helt opp til 30 kilometer per dag, for å finne mat. Edderkoppen er også selv en viktig kilde til mat for over 8000 typer fugler og andre rovdyr.

OPPDATERT 16.03: I den opprinnelige versjonen av denne teksten sto det at det fantes 4600 kjente edderkopparter. Det stemmer ikke, det egentlig tallet er ti ganger høyere.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Oslo universitetssykehus

Forskere ved Oslo Universitetssykehus vil automatisere jobben som gjøres av legespesialister i dag. – Flere pasienter vil få mer treffsikker behandling, mener prosjektleder Håvard E. Danielsen.

SINTEF

Renere vedfyring kutter helsekostnader og gir miljøgevinst, ifølge ny rapport.

Nordlandsforskning

Unge lovbrytere risikerer å vente i over ett år før oppfølgingen av dem starter.

Saker fra våre eiere

Havforskningsinstituttet

Det er konklusjonen etter at forskarar har gått gjennom all tilgjengeleg kunnskap om temaet.

Universitetet i Stavanger

Frykt for ryktespredning hindrer mange unge i å søke hjelp for mentale problemer.

NIBIO

De er knøttsmå og blir ofte uglesett, men ikke alle er farlige for miljøet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

For første gang er slike reaksjoner påvist hos annet enn pattedyr, ifølge forskere fra New Zealand.

Flaggermusene flakser rundt om sommeren, men forskerne vet ikke hvor de blir av om vinteren. Bli med vår nye ungdomsreporter Ida Frøyland på jakt etter svar.