Fant fem nye panser-edderkopper

Knøttsmå kryp funnet i spektakulært, kinesisk hulelandskap.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Singaporemma wulongensis er en av de nyoppdagede artene. Til venstre en hann, til høyre en hunn, forfra og fra siden. (Foto: Lin Y, Li S (2014) New cave-dwelling armored spiders (Araneae, Tetrablemmidae) from Southwest China)

Kinesiske forskere har saumfart huler på jakt etter uoppdaget liv og nå viser de fram noe av det de fant.

I en ny studie beskriver de hele fem nye edderkopparter med hardt skall og ulike oransje-farger, som ser nesten ut som kokte hummere, bare knøttsmå.

Edderkoppene er funnet i karst-landskapet i sør-Kina. (Foto: iStockphoto)

Forskerne har lett i det som kalles sør-Kina karst. Et karst-område er et landskap der lagene i grunnfjellet er oppløst, vanligvis av surt vann over lang, lang tid.

Slike karst-områder finnes også Slovenia og Irland, men det kinesiske landskapet er mye, mye større.

Sør-Kina karst-området dekker en halv milion kvadratkilometer og er fra før av kjent for sitt artsmangfold. Til sammenligning er Norge rundt 385 000 kvadratkilometer stort.

Tetrablemma ziyaoensis er en av de nye artene. Legg merke til pansringen på undersiden på bildet til høyre. Den har fått navnet ziyaoensis etter området der den ble funnet. (Foto: Lin Y, Li S (2014) New cave-dwelling armored spiders (Araneae, Tetrablemmidae) from Southwest China)

Det enorme kinesiske området er på UNESCOs verdensarv-liste, og det utilgjengelige landskapet gir mange gjemmesteder for små skapninger.

Panser-kryp

De fem nyoppdagede edderkopp-artene er i Tetrablemmidae-familien. De kjennetegnes ved at de bare har fire øyne eller færre, og ikke åtte, som de aller fleste edderkopper har.

Alle edderkoppene som er funnet har et hardt skall på undersiden som beskytter magen.

Dette er den nyoppdagede Tetrablemma menglaensis. Til venstre ser du en hunn, til høyre en hann. (Foto: Lin Y, Li S (2014) New cave-dwelling armored spiders (Araneae, Tetrablemmidae) from Southwest China)

Noen av edderkoppene i denne familien har kvittet seg med alle øynene sine, og det å droppe øyne er ganske vanlig for kryp som har fått utvikle seg i mørke huler i lang tid.

Forskerne fra det kinesiske vitenskapsakademiet, under ledelse av professor Li, har lett etter edderkopper i karst-området i mange år, og det siste tiåret har de oppdaget rundt 2000 nye arter.

De skriver også at de har lett i rundt 2000 huler, for edderkoppene har vært gode til å gjemme seg.

- Edderkoppene bor i fuktig, dødt løv, mose og inne i huler og de foretrekker veldig fuktige leveområder.

Sinamma oxycera er også nyoppdaget. Navnet har den fått etter det greske oxycerus, som betyr spisst horn. Til venstre en hann, til høyre en hunn. (Foto: Lin Y, Li S (2014) New cave-dwelling armored spiders (Araneae, Tetrablemmidae) from Southwest China)

- De er veldig små, de er under to millimeter lange og har veldig hemmelighetsfulle levesett, så disse skapningene er vanskelige å finne, sa forskerne i en pressemelding i fjor, da de fant to lignende edderkopparter i samme område.

Referanse:

Lin Y, Li S (2014) New cave-dwelling armored spiders (Araneae, Tetrablemmidae) from Southwest China. ZooKeys 388: 35. doi: 10.3897/zookeys.388.5735

Powered by Labrador CMS