Følger orangutanger med kikkert

Malaysiske forskere skal sjekke hvordan orangutanger som har levd i fangenskap klarer seg i det fri. Dyrevernorganisasjoner er uenige i om det er en lur måte å hjelpe arten på.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre orangutanger som har levd i fangenskap skal prøve seg på egen hånd i naturen. Forskere skal undersøke hvordan de klarer seg. (Foto: Wikimedia Commons)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Orangutang

Orangutang er en art av menneskeaper, og har mange likhetstrekk med mennesket. Stor hjerne gjør at den lærer fort, husker lenge og er svært tilpasningsdyktig.

Orangutangen har 96,4 % av samme DNA som mennesket.

Forskere deler orangutangen inn i to arter, de som lever på Borneo og de som lever på Sumatra.

Orangutangen er utrydningstruet, og trusselen øker på grunn av stor avskogning. Orangutanger er også utsatt for kypskyttere og salg på det svarte markedet.

Orangutanger er stort sett eneboere. Hannene lever alene, mens hunnene lever sammen med barna sine.

Hunnorangutanger blir i snitt 100 cm høye og veier rundt 45 kilo, mens hannene kan bli 150 cm og veie 120 kilo. De blir omtrent 45 år gamle.

(Kilde:Wikipedia)

Organgutangen i Malaysia er utrydningstruet, og eksperimentet er et forsøk på å hjelpe arten. Det er en privat stiftelse som driver et forskningssenter, som også er en turistattraksjon, som står bak.

De tre dyrene ble sluppet på en øy utenfor den malaysiske halvøy i forrige uke.

- Orangutangene skal være på øya i rundt seks år før vi finner ut om de kan slippes ut i jungelen på Borneo eller Sumatra, sier leder for senteret, D. Sabapathy ifølge Associated Press.

Observeres gjennom kikkerter

Den ene av de tre orangutangene er Sonia som ble født på senteret for åtte år siden. I tillegg er Ah Ling (17) og Nicky (23) sluppet ut, de ble funnet på Borneo for ti år siden og hentet til senteret. Det er uklart om de var foreldreløse eller om de ble reddet fra krypskyttere.

Livet deres er nå dramatisk endret. På senteret har de blitt matet av de ansatte, og vært tett på turister. Nå oppholder de seg på et mye større område med skog. Her blir det gjemt bananer og annen mat til dem inntil de blir vant til å brødfø seg selv.

Forskerne skal bruke kikkerter for å studere hvordan de tre orangutangene oppfører seg. De er særlig interessert i å se hvordan de bygger seg reder, og hvordan de forholder seg til miljøet uten å ha kontakt med mennesker.

- Dette er et rehabiliteringsprogram. Det er ikke slik at vi slipper dem ut hvor som helst, sier Sabapathy.

Dyrevernorganisasjoner er uenige

Orangutangen har mange likhetstrekk med mennesker. Nå skal forskere undersøke hvordan de klarer seg i det fri etter å ha levd i fangenskap. (Foto: Wikimedia Commons)

Senteret har drevet med avl av orangutanger i mange år, til tross for kritikk fra dyrevernorganisasjoner. Organisasjonene mener det er bedre å beskytte orangutangene som allerede lever i jungelen på Borneo og Sumatra.

- Det er ingen grunn til å gjøre dette. Vi har allerede ville orangutanger på Borneo, sier Marc Ancrenaz i den franske miljøverngruppen Hutan til AP.

Men WWF i Norge synes eksperimentet er bra.

- Det er anerkjent og vanlig å sette dyr i fangenskap ut i naturen igjen når bestanden er under press. Men dyrene må være oppdrettet slik at de har forutsetninger for å klare seg, ellers er det meningsløst, sier generalsekretær i WWF Norge, Rasmus Hansson.

Avskogning den største trusselen

Hansson er enig med franske Hutan i at det aller beste ville være å stanse avskogningen, som er den største trusselen mot orangutangen.

- Kampen mot avskogning er en av de største slagene vi kjemper internasjonalt. Det er ikke en kamp vi vinner over natta. Derfor er det riktig å gjøre det man mens vi venter på seieren.

Smarte og sosiale

Dette er ifølge AP første gang orangutanger får streife rundt på egen hånd på den malaysiske halvøya. En studie fra 2004 anslår at det er rundt 7000 ville dyr på Sumatra, og i underkant av 50 000 på Borneo.

Rasmus Hansson i WWF mener det er vanskelig å få til en vellykket tilbakeføring av orangutanger som har levd i fangenskap til naturen.

- Orangutanger er smarte og sosiale, og de knytter raskt bånd til mennesker.

Forskningssenteret i Malaysia har 25 orangutanger, 17 av dem er født på senteret.

Powered by Labrador CMS