Blekksprut mister arm i selvforsvar

Denne blekkspruten har en uvanlig strategi, som kanskje ikke frister så veldig til etterlikning. I selvforsvar kvitter den seg med deler av en arm.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med:


 

 

Denne saken er produsert av NRK.

Blekkspruter har flere fascinerende egenskaper. De kan kaste ut skyer av blekk mot rovdyr for å unnslippe, tuppen av armene deres kan sende ut lys og de kan få kroppsdeler til å vokse ut igjen.

Nå er enda en egenskap lagt til lista. Den tiarmede blekksprut-arten Octopoteuthis deletron er nemlig i stand til å kvitte seg med deler av en arm når den blir angrepet eller går til angrep. Den tapte armen fortsetter da å sende ut lys.

– Hvis et dyr går til angrep på blekkspruten, kan den hekte armene sine fast i huden til rovdyret, svømme raskt unna og la en del av en arm bli igjen på angriperen. Den sprellende, selvlysende armen kan forvirre rovdyret lenge nok til at blekkspruten kommer seg unna, forteller Stephanie Bush til Live Science.

Hun er marinbiolog ved University of Rhode Island og leder av en studie som gikk ut på å finne ut hvorfor så mange av arten Octopoteuthis deletron manglet deler av armene sine. Nå er grunnen for første gang fanget på film.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

 

Powered by Labrador CMS