Aktive hunder trenger spesialfôr

Aktive hunder, slik som jakthunder, sledehunder og politihunder, trenger mer og kanskje bedre fôr enn hunder som tilbringer dagen i sofakroken. Vi vet imidlertid mindre om det eksakte energibehovet, og dette vil forskere ved Norges landbrukshøgskole finne ut mer om.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er etterhvert vant til å lese om toppidrettsutøvere som har spesialdiett, egen lege og jevnlig massasje for at de skal yte sitt beste under konkurranser.

Men hvem tenker på menneskets beste venn - hunden - som også yter sitt aller beste, for eksempel i en jaktsituasjon eller på sledetur? Det burde være logisk at hunder med stor fysisk aktivitet trenger mer - og kanskje også et spesialtilpasset - fôr enn vanlige familiehunder som går sine daglige lufteturer rundt kvartalet.

Måle energibehovet

- Vi ønsker å finne ut eksakt hvor mye energi hunden bruker på ulike aktiviteter, for derfor å kunne si noe sikkert om hvor mye energi hunder faktisk har behov for sier forsker Øystein Ahlstrøm ved Norges landbrukshøgskole (NLH).

Sammen med doktorgradsstipendiat Stine Gregersen Vhile jobber han med et prosjekt som skal kartlegge energibehovet og eventuelt hva slags type fôr hunden trenger.

For å finne ut dette bruker de blodprøver for å sammenlikne hvor mye energi hunden har brukt på ulike aktiviteter. Energibehovet blir målt både når hundene løper på jakt ute i terrenget, når hundene blir syklet med, samt når de løper samme distanse på tredemølle. Hunder som løper i terrenget er utstyrt med en GPS-sender for å måle distanse og hastighet.

Målet er å se om denne metoden er sikker nok til å måle energibehovet hos aktive hunder “ute i felten”. Hvor mye mer energi bruker hundene når de løper ute på jakt, der blant annet stress, vind og ulendt terreng kan øke energibehovet, i forhold til på flat vei eller på tredemølle? Er det forskjell i energibehov mellom hunder som løper samme distanse? Dette er spørsmål vi ønsker å undersøke i forsøket, fortsetter Ahlstrøm.

Kan løpe 150 km pr dag

En fuglehund tilbakelegger trolig mellom 70 og 150 km i løpet av en dag, avhengig av jaktlyst, terrengforhold og værforhold. Jakthunder trives med å løpe, men det er klart at økt muskelbruk betyr at hunden forbruker svært mye energi. Energireservene må påfylles og hunden må hvile for å fungere optimalt. Ahlstrøm har selv to hunder av rasen breton som er «prøvekaniner» i forskningsprosjektet.

- Vi har vært på jakt og hundene har hatt en liten GPS-sender festet til seg for at vi skal finne ut hvor langt de har løpt. Det er den samme metoden man benytter overfor ville dyr for å vite hvor dyrene beveger seg og over hvor lange distanser.

- I tillegg er jeg ute og sykler med hundene, samt at de skal løpe en viss avstand på tredemølle. Tredemølla er kanskje ikke like fristende som en jakttur, men med wienerpølser som takk for innsatsen, går det rimelig bra.

Spesialfôr

- Når vi vet mer om energiforbruket til hunder under hard fysisk aktivitet, skal vi se nærmere på hva slags fôr disse hundene har behov for, sier Gregersen Vhile.

Hundene får energi fra fett, karbohydrater og proteiner i fôret. Hvor mye av disse næringsstoffene tar hundene opp i tarmen når de er under hard trening i forhold til når de er i ro, samt når en bør fôre en jakthund i forhold til fysisk aktivitet er også emner som vil bli undersøkt.

- Det er viktig å få mer kunnskap om hundenes energibehov ute i felten, samt aktive hunders fordøyelse for å kunne finne fram til fôr som er spesialtilpasset hunder som blir brukt for eksempel til jakt.

Så nå er det vel snart på tide at vi tilbyr Passopp både spesialfôr og hundemassasje etter endt innsats på jaktturen. I alle fall hvis vi fortsatt vil nyte rypene eller elgsteken med god samvittighet!

Powered by Labrador CMS