Store horn i front

Hornene kunne bli opptil 1,2 meter lange på denne dinosauren, mener forskere. Til tross for den gedigne gaffelen over øynene var dette en planteeter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik mener forskerne at den mexikanske dinosauren Coahuilaceratops så ut, med ett horn over hvert øye. (Tegning: Lukas Panzarin, Utah Museum of Natural History)

Det er første gang man finner en dinosaur i Mexico som har horn. Forskerne tror at den neshornstore skapningen levde for rundt 72 millioner år siden.

Den var rundt 6,5 meter lang, i overkant av 2 meter høy ved skuldrene, og veide anslagsvis fire til fem tonn.

Det vitenskapelige navnet er Coahuilaceratops magnacuerna.

Horn for å holde rivaler unna? 

Horn er et helt vanlig trekk hos dinosaurer som kalles ceratopsider, men Coahuilaceratops ser ut til å ha de største hornene ved øynene innenfor sin gruppe.

De overgår også hornene til Triceratops, ifølge forskerne. Sistnevnte hadde to lange horn i panna, ett på nesa, samt et taggete beinskjold rundt hodet. Den var var ellers på størrelse med en toetasjers buss.

Forskerne er litt usikre på hva som egentlig var hensikten med hornene til Coahuilaceratops og andre slike dinoer. Det er i hvert fall en utbredt oppfatning at de kan relateres til reproduktiv suksess.

Altså; gjøre seg attraktiv på kjønnsmarkedet - og slåss vekk rivaler slik at de holdt seg på en hornlengdes avstand!

Fikk trolig gå i fred

Det er heller ikke usannsynlig at hornene hadde en avskrekkende effekt på potensielle fiender…

- Den var blant de største planteeterne i sitt økosystem. Og en voksen trengte sannsynligvis ikke å bekymre seg for predatorer som tyrannosaurer, sier paleontolog Andrew Farke i en pressemelding fra University og Utah.

Den nye dinosauren omtales i boken New Perspectives on Horned Dinosaurs, som kommer ut til uken på forlaget University Press.

Forskerne bak studien er hjemmehørende ved Utah Museum of Natural History, Museum of the Desert in Saltillo og Royal Tyrrell Museum of Palaeontology i Alberta, Canada.

Powered by Labrador CMS