Nordmenn hadde rett om skrapesyke

EU har besluttet å endre kontrolltiltakene for atypisk skrapesyke inkludert skrapesyke Nor98. - Fullt gjennomslag for forskningen vår, mener forskere ved Veterinærinstituttet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynet har varslet at forskriftendringene vil bli gjennomført i Norge allerede før sommeren.

Et hovedpunkt i endringene er at friske dyr i en besetning hvor det er oppdaget skrapesyke Nor98, kan sendes til slakt etter testing. Tidligere avlivet og destruerte man hele eller deler av flokken.

- Vedtaket i EUs Stående komité for dyrehelse og dyrevelferd er en endelig bekreftelse på at vi har hatt rett i vårt syn på at skrapesyke Nor98 er forskjellig fra klassisk skrapesyke og må behandles på en annen måte, sier forsker Sylvie Lafond Benestad ved Veterinærinstituttet.

"Forsker Sylvie Benestad, Veterinærinstituttet"

Liten forståelse

Det første tilfellet av Nor98 hos sau ble påvist i Norge. Vi ble klar over at vi stod overfor en ny type skrapesjuke som med flere trekk skilte seg fra både klassisk skrapesyke og kugalskap, forteller Benestad.

I de fleste europeiske land var man opptatt av kontrolltiltak mot klassisk skrapesjuke og kugalskap. Funnet av en ny variant av skrapesjuke møtte liten forståelse, mener forskerne.

- Skrapesyke Nor98 ble betraktet som noe smalt og særnorsk. Dessuten var EUs referanselaboratorium svært skeptisk til at norske forskere hadde påviste en ny type skrapesyke, sier Benestad.

Men gjennom forskning finansiert av Norges forskningsråd, hadde Veterinærinstituttet utviklet diagnostiske metoder for skrapesyke, som flere andre land ikke benyttet seg av, enten det gjaldt i forskning eller til overvåking.

Lang vei

I årene etter 1998 gjorde de norske forskerne en rekke presentasjoner av funnene sine på konferanser og seminarer.

Diskusjonen gikk varm, men på et uformelt grunnlag, siden arbeidet foreløpig ikke var publisert i et internasjonalt forskningstidsskrift.

Benestad og kollega Bjørn Bratberg jobbet derfor på spreng med en vitenskapelig artikkel. Den var ferdig ved årsskiftet 2001/2002.

Fra de sendte inn manus til artikkelen ble publisert i “Veterinary Record”, tok det hele 16 måneder.

- Det viser tydelig at dette var kontroversielt. Men da artikkelen først var publisert, begynte vinden å snu, sier Benestad.

- Da man deretter begynte å lete etter skrapesyke Nor98 i for eksempel Storbritannia, Tyskland og Frankrike, fant man også sykdommen der.

Nå er sykdommen påvist i store deler av Europa, i USA og på Falklandsøyene.

Ikke smittsom

Vedtaket i EU er også en anerkjennelse av det epidemiologiske arbeidet ved Veterinærinstituttet, det vil si beskrivelsen av hvordan sykdommen oppstår og spres.

- Vi har lenge hevdet at dette primært ikke er en smittsom sykdom eller at det er en svært lite smittsom sykdom, forteller forsker Petter Hopp.

"Forsker Petter Hopp, Veterinærinstituttet"

Skrapesyke Nor98 ser ut til å forekomme i hele Norge. Den forekommer hos eldre dyr og synes å være knyttet til dyr med visse genetiske egenskaper.

Det vanlige er at sykdommen kun er påvist hos ett dyr i en flokk. I enkelte andre land, i store besetninger, er det riktignok blitt påvist to-tre dyr med sykdommen i samme flokk.

- Men vi mener det er overveiende grunner til å tro at sykdommen oppstår spontant og at den ikke skyldes smitte, sier Hopp.

- Det er derfor helt i tråd med vårt syn at det bare er nødvendig å avlive og destruere det eller de dyra i en flokk, som har fått påvist sykdommen. Tidligere avlivet og destruerte man hele eller deler av flokken for å være på den sikre siden, og det påførte landbruket store og unødvendige tap.

FAKTA OM PRIONSYKDOMMER

Nor98 og vanlig skrapesyke hører inn under det som kalles prionsykdommer. Det er en gruppe sykdommer som forekommer hos en rekke dyrearter, inkludert menneske.

Sykdomsgruppen betegnes også overførbare spongiforme encefalopatier eller TSE (Transmissible Spongiform Encephalopathies).

Prionsykdommene er dødelige og lar seg ikke behandle og skyldes opphoping av et spesielt protein (prionprotein) i hjernen. Prionproteinet er svært resistent for fysisk og kjemisk påvirkning.

Til å begynne med var diagnosen basert på kliniske symptomer. Diagnosen ble bekreftet ved funn av karakteristiske endringer (vakuoler) i vevsnitt fra hjerne ved mikroskopisk undersøkelse.

I den senere tid er det utviklet avanserte og sensitive metoder for påvisning av prionproteinet. De legger grunnlag for at sykdommen kan diagnostiseres i et tidlig stadium.

Skrapesyke Nor98 er en atypisk form for skrapesyke og ble påvist hos sau her i landet første gang i 1998. Den er siden blitt påvist i en rekke europeiske land.

Skrapesyke Nor98 skiller seg klart fra klassisk skrapesyke og fra BSE, og forekommer hos sau som enkelttilfeller i besetninger. Sykdommen er også påvist hos én geit i Norge, og enkelttilfeller hos geit er også påvist i Frankrike, Tyskland og Sveits.

Powered by Labrador CMS