Sjøfugl snuser seg fram til god partner

Liten sjøfugl i kalde hav kan velge partner ut i fra godlukt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Blåpetrellen hekker i tallrike kolonier på uveisomme øyer i havområdene som omgir Antarktis. (Foto: Lunds Universitet)

- Her lukter det fugl, tenker kanskje blåpetrellhannen og -hunnen når de treffer hverandre første gang og kjemien stemmer.

Fugler flest har dårlig luktesans, men blåpetrellen (Halobena caerulea) er spesiell. Den bruker luktesansen til å finne mat ute på havet og til å orientere seg om natta.

Ny svensk-fransk studie basert på data fra Kerguelen-øyene langt sør i Det indiske hav tyder på at fuglen også kan bruke luktesansen til å finne en ideell partner.

- Vi har funnet at disse fuglene finner en partner som er annerledes fra dem når det gjelder immunforsvaret, sier økolog Maria Strandh til forskning.no.

- På denne måten vil ungene få et bedre immunforsvar, forklarer hun.

Strandh er forsker ved franske CNSR i Montpellier og Lunds Universitet i Sverige.

Sunnere unger

Forskerne tror at dette er samme mekanisme som tidligere er funnet hos flere typer pattedyr og fisk.

Noen mener at også luktesansen hos mennesker kan brukes til å finne immunologisk gode partnere å få barn med.

Enkelt sagt kan avkom av en hann og hunn med ulike gener få et bedre immunforsvar enn avkom av hann og hunn med likere gener. Disse genene kan avsløres gjennom lukt.

Unger med den rette genmiksen kan få større motstandskraft mot sykdommer og parasitter og dermed større evne til å leve opp.

- Viktig valg

- Blåpetrellen danner som oftest livslange par. Derfor kan man anta at det er viktig å gjøre riktig valg av partner, sier Strandh.

Fuglen lever mesteparten av livet i de kalde havområdene opp mot Antarktis.  Den er svært tallrik, og et estimat fra 2004 sier at det da var minst 3 millioner individer av arten.

Når det nærmer seg vår på sydlige breddegrader trekker den til noen av de aller mest uveisomme stedene i verden, blant dem Kerguelen-øyene, med familieforøkelse for øyet.

Under hekkesesongen bytter fuglene på å vokte eggene og fange mat ute på havet. De kommer til land etter at mørket har falt på.

Luktesansen brukes til å finne igjen reiret og partneren i mørket.

Blåpetrellen finnes ikke langs våre kyster. Havhest, havsvale og stormsvale er slektninger som finnes i Norge.

Undersøkelsen er gjort av Strandh i et samarbeid med svenske og franske forskere og publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B. Den er basert på 55 par av blåpetrellen på en liten øy på 49 grader og 51 minutter sør.

Referanse:

Maria Strandh et.al: “Major histocompatibility complex class II compatibility, but not class I, predicts mate choice in a bird with highly developed olfaction”, Proceedings of the Royal Society B, 5. September 2012. Se sammendrag.

Powered by Labrador CMS