Baby-rapetosaurus var omtrent like stor som tilsvarende unger av dagens store dyr. Men den ble mye større som voksen. Og den hadde voksne proporsjoner helt fra den kom ut av egget, ifølge ny forskning. (Illustrasjon: D. Vital)

Født som voksen

Da denne dinosauren kom ut av egget var den slett ingen babyaktig Lillefot med stort hode og korte, tjukke bein.

Unger er ofte umiskjennelige: Uansett om du har å gjøre med hunder, elefanter eller krokodiller, kjenner du lett igjen de store hodene og øynene, de butte snutene og de ofte korte, knubbete beina.

Men nå tyder et nytt funn på at du ikke like lett kunne identifisert en unge av titanosaur-arten Rapetosaurus krausei.

Den så trolig ut som en voksen, helt fra den slo seg ut av egget.

Som en hund

Det er funnet av en temmelig ung utgave av R. krausei fra Madagaskar som har gitt forskerne mer innsikt i vekst og utvikling hos titanosaurer – noen av de største kjempene som har trampet rundt på planeten.

Den lille dinosauren var bare et par måneder gammel da den døde. Antagelig av sult.

På det tidspunktet var den ikke større enn en hund. Den veide rundt 40 kilo og hadde en hoftehøyde på bare 35 centimeter. Altså svært langt fra voksen lengde på nærmere 15 meter – og med lårbein så høye som et menneske.

Men selv om den stakkars dinosauren var liten da den døde, hadde den likevel proporsjoner som en voksen, mener Kristina Curry Rogers og kollegaene, som har sammenlignet de små knoklene med beina fra voksne dinosaurer.

Voksen baby

Analyser av beina viser at R. krausei trolig så ut som en bitte liten voksen, helt siden den slo seg ut av det fotballstore egget.

Det kan ha vært en fordel for den, mener forskerne.

Antagelig måtte denne dinosaurungen klare seg selv, uten noen hjelp fra foreldrene. Den var nok på beina og i gang med livet kort tid etter at eggeskallet var brutt. Det kan ha vært lettere med den voksne kroppsbygningen, tror forskerne.

[gallery:1]

Referanse:

K. C. Rogers, M. Whitney, M. D’Emic, B. Bagley, Precocity in a tiny titanosaur from the Cretaceous of Madagascar, Science, april 2016. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS