Spinndoktor = heksedoktor

De fleste mektige politikere i verdens demokratier har trollmenn ved sin side. I Indonesia heter de heksedoktorer. Her heter de spinndoktorer. Det hevder antropolog Nils Bubandt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Indonesiske sultaner er svært tilbakeholdne med å gi tillatelse til fotografering av sine heksedoktorer. Det betraktes ifølge Nils Bubandt som pinlig. Derfor viser bildet i stedet en tilfeldig valgt heksedoktor fra Zimbabwe. (Foto: Hans Hillewaert)"

Visste du

«Okkult» er et latinsk inspirert ord for «skjult» eller «hemmelig».

Bubandts forskning i Indonesia

Nils Bubandt har i sitt nåværende prosjekt analysert innføringen av demokrati i det østlige Indonesia i de siste ti årene.

Han har blant annet fulgt fire sultaner gjennom en valgkamp, og på kloss hold opplevd ritualer der forfedrene deres skulle fortelle om en politisk beslutning var god eller dårlig.

Han vil i bunn og grunn finne ut om demokrati er det samme overalt, hvordan sosiale forhold og kultur påvirker forholdet mellom politikere og velgere – og hvordan man sikrer makten gjennom bevisste lekkasjer av hemmeligheter.

Et eksempel: Bubandt trekker en parallell mellom valgkamper i Asia og Vesten, hvor spinndoktorer og heksedoktorer blir brukt aktivt.

Under det amerikanske presidentvalget kom det fram at visepresidentkandidat Sarah Palins 17-årige datter var gravid.

Men hvem har egentlig sluppet hemmeligheten ut i det fri – republikanerne selv eller demokratene? Og gjorde svaret Sarah Palin sterkere eller svakere i valgkampen?

På samme måte bruker sultaner i Indonesia sine heksedoktorer til taktiske overveielser.

Det kan for eksempel gi både pluss- og minuspoeng at befolkningen får kjennskap til at politikerne snakker med forfedrene sine. Heksedoktorene skal blant annet finne ut om og hvordan opplysningen skal slippes ut i det fri, og hvem den i så fall skader og gagner.

Analysen er en del av forskningsprosjektet «Gjenfortryllelsen av det politiske i Asia», som er støttet av Forskningsrådet for kultur og kommunikasjon. Bevilgningen løper frem til september 2009.

Nils Bubandt anbefaler

Ekspertens råd for god litteratur om det okkulte i politikken:

Magic and Modernity. Interfaces of Revelation and Concealment. Birgit Meyer og Peter Pels. Stanford University Press, 2003.

Transparency and Conspiracy. Ethnographies of Suspicion in the New World Order. Harry West og Todd Sanders. Duke University Press, 2003.

Political Theologies. Public Religions in a Post-Secular World. Hent de Vries og Lawrence Sullivan. Fordham University Press, 2006.

På dansk kjenner Nils Bubandt bare til sin egen tekst:

Monarki rimer på magi og demokrati. Jordens Folk, bind 41 nr. 1, s. 28-37.

Nils Bubandt arbeider dessuten på en antologi med arbeidstittelen Varieties of Secularism: Religion, Politics and Their Others in Asia. Den er antagelig på gaten i begynnelsen av 2009.

 

Hvis en indonesisk sultan vil velges til leder for sin region, allierer han seg med et medium som kan bli besatt av forfedrene og gi sultanen gode råd.

Andre kandidater bruker spåkoner eller kloke mennesker med innsikt i magi for å finne fram til de riktige politiske budskapene, slik at de kan vinne velgerne over på sin side.

Lyder det kjent?

Det synes Nils Bubandt, ph.d. og antropolog fra Aarhus universitet. Gjennom 17 år har han drevet feltstudier i Indonesia for å finne ut av hvordan magi, religion og politikk hører sammen.

Han mener han kan finne den samme politiske virkeligheten i Indonesia som blant våre politikere.

– Heksedoktorer minner ganske mye om spinndoktorer i Vesten. Det sier jeg ikke for å gjøre narr av spinndoktorer, men for å peke på hvordan politikk og det spirituelle faktisk hører nøye sammen.

- En spinndoktor og en heksedoktor gjør politikeren i stand til å manøvrere i en verden av fremmede. De kan gi en form for sikkerhet, en adgang til det okkulte i betydningen «det skjulte». De gjør det bare på forskjellige måter, mener Bubandt, som er lektor ved Institutt for antropologi.

Hemmelig og amoralsk

Bubandt er for øyeblikket i gang med et stort forskningsprosjekt om politiske forhold i Asia. Han har særlig lagt merke til tre punkter i sin sammenligning mellom heksedoktorer og spinndoktorer:

1. Forholdet mellom politikeren og heksedoktoren er forholdsvis hemmelig. Ingen vet nøyaktig hvordan samarbeidet foregår, men mediene spekulerer i det og gjør det de kan for å avdekke det.

Under prosessen avviser partene at heksedoktoren har avgjørende innflytelse, men i etterkant vil heksedoktoren forsøke å slå seg opp på å ha stor erfaring med og innsikt i de politiske beslutningene.

2. Heksedoktoren blir betraktet som en person uten moral. Hans viktigste oppgave er å fortelle hvordan politikeren kan holde seg ved makten.

3. Heksedoktoren setter opp skarpe valg og viser konsekvensene for politikeren. De gjør det lettere å treffe beslutninger i en uoverskuelig verden. Det er deretter opp til politikeren å avgjøre om hun vil bruke den kunnskapen eller ikke.

Arbeider med usynlighet

Forskeren har observert at heksedoktorer, akkurat som spinndoktorer, bygger sin «vitenskapelighet» på magefølelse, små rundspørringer og en god porsjon karisma, som er med på å åpne dører.

"De fire sultanene fra den nordlige delen av øygruppen Molukkene i Øst-Indonesia – her ved en festival for tradisjonelle ledere i Indonesia i 2003. (Foto: Nils Bubandt)"

– I Asia lever politikerne stort sett i samme verden som oss. De politiske spillereglene er for det meste demokratiske og gjennomsiktige, og politikerne må appellere til populære saker for å komme til makten.

- Men en politiker i Indonesia vet like lite som Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg eller George Bush hva folk egentlig vil ha. Det er her heksedoktoren kommer inn.

- Akkurat som spinndoktoren skal han «oversette» det usynlige – enten man kaller det forfedrenes ånder eller velgernes ønsker – til synlig politikk, forklarer Bubandt.

Udramatisk rådgiver

Tidligere spinndoktor Henrik Qvortrup er enig i mye av dette.

– Jeg synes mange av betraktningene er veldig fornuftige, også at spinndoktorene blir betraktet som personer med magiske evner, selv om virkeligheten slett ikke er slik. Det er mye mer jordnært enn mange gjerne vil dramatisere det til å være. Dypest sett er en spinndoktor et kar som gir gode råd i uoverskuelige landskaper, mener Qvortrup, som nå er sjefsredaktør for danske Se og Hør.

Han var pressesjef for Anders Fogh Rasmussen fra 1998 og tre år fram. Jobben var ifølge Qvortrup «svært upresist» definert, men han gir Nils Bubandt rett i at det grunnleggende handler om å få politikeren til makten.

"Lektor, ph.d. Nils Bubandt. (Foto: Aarhus universitet) "

– Ja, det er en svært edruelig presentasjon. Jeg noterer meg også at han unngår den urgamle og helt feilaktige klisjeen om at spinndoktorene bestemmer politikken, for slik er det ikke, mener Qvortrup.

Et resultat av demokratiet

Sammen med fire andre forskere holder Nils Bubandt på med å analysere politiske forhold i Asia. Med fokus på India, Kirgisistan, Øst-Timor, Bahrain og Indonesia har forskerne funnet at magi alltid har spilt en viktig rolle i politikken mange steder i Asia. Men den blir gjenopplivet med fornyet kraft når et land blir demokratisk.

– Det går mot mange av de vanlige forestillingene om at demokratisering fører til gjennomsiktighet, sekularisering og rasjonalisering. For det er tilsynelatende det motsatte som skjer. Heksedoktorer og spinndoktorer ser ut til å være en bivirkning og en konsekvens av det spillet omkring åpenhet, offentlighet og hemmelighold som ligger i demokratiske beslutningsprosesser, sier Bubandt og fortsetter:

– Forskjellige politikere i forskjellige sammenhenger finner verktøy fra sin egen tradisjon, som kan gå inn og megle mellom det hemmelige og det offentlige, det moralske og det amoralske, risikoene og de klare beslutningene. Det handler om hvordan man handler i ukjent terreng, og der er ikke Asia unikt. Det er bare et bilde på noe som er mer globalt. Man kan se det som en slags globalisering av det okkulte.

Lenker

Nils Bubandts profil

Forskergruppens hjemmeside 

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

 

Powered by Labrador CMS