Ni av ti jenter vil ikke tilbake

Ni av ti unge kvinner fra en utkantkommune, ser ikke for seg ei framtid på hjemstedet sitt. Attraktiv jobb er den viktigste faktoren for valg av bosted.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Norsk Institutt for By- og regionsforskning (NIBR) og Høgskolen i Finnmark som er kommet fram til disse tallene. De har spurt unge jenter under utdanning hvilke framtidsplaner de har, i forbindelse med framtidsstudien “Distriktskvinnescenarier 2010”, på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet, og Nordlandsstudien “Nordlandsutsyn mot kvinneframtid”.

Sistnevnte studie ble laget på oppdrag fra Nordland fylkeskommune i forbindelse med en kvinnemelding som fylkeskommunen la fram i mars.

Få vil tilbake

- Vi har spurt unge jenter i alderen 17-25 år om deres framtidstanker. Jentene kommer fra tre ulike kommunetyper, nemlig landsbygd, bygdeby og distriktsby. Av jentene i vårt materiale som kom fra de minste og mest perifere kommunene, var det bare ti prosent som trodde kom til å flytte tilbake til hjemstedet sitt etter utdanning. Ni av ti unge kvinner under utdanning så for seg ei framtid på et større sted, sier forsker Sigrid Skålnes ved NIBR.

- Tallene våre viser ikke at alle vil til storbyen. Men mange ønsker å bo på et større sted enn der de vokste opp. Et regionsenter eller en distriktsby er et attraktivt alternativ for mange, sier Skålnes.

To av ti jenter som er vokst opp i bygdeby, kan tenke seg å bo på hjemstedet sitt i framtida, mens fem av ti jenter fra en distriktsby ønsker å bosette seg på hjemstedet sitt.

De viktigste årsakene til disse valgene, er muligheten for en attraktiv jobb, og fritidstilbud.

Jobb og fritid

Undersøkelsen omfatter unge jenter fra hele Norge, men ingen fra de største byene.

- Vi fant mange likheter uansett hvor i landet jentene bor. Attraktive jobbmuligheter og fritidstilbud er vesentlig, understreker Skålnes.

- Kan man forvente at en del av disse kvinnene velger annerledes seinere i livet, når de skal etablere familie og kanskje legger vekt på andre ting enn i studietiden?

- Ja, en del vil kanskje gi andre svar i en annen fase av livet. Når de har bodd borte noen år og skal etablere familie, er oppvekstvilkår viktig for mange. En del av de ungene jentene har også reflektert over det. Men uansett kommer jobbmulighetene høyt for de fleste, sier Skålnes.

I dagens distriktsnorge er 60 prosent av kommunene rangert som mannskommuner. Det vil si at de har under 93 kvinner per 100 menn. Bare ti prosent av de minste kommunene er kvinnekommuner. Det betyr at de har mer enn 99 kvinner per 100 menn.

Powered by Labrador CMS