Laget verdens første musikk-app for over 50 år siden

Trodde du Apple var først ute med «apps»? Max Mathews (84) laget verdens første musikk-app i 1957 og er fortsatt aktiv. Men han tror det er langt igjen før datamaskinen kan brukes som et eget instrument.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Max Mathews ble digitalmusikkens far da han laget det første musikk-programmet i 1957. (Foto: Vonguard (Flickr))

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Applikasjon

Applikasjonsprogramvare (fra engelsk application, «anvendelse»), ofte bare kalt applikasjon, er programvare som benytter datamaskinens ressurser til en oppgave som brukeren ønsker utført.

Dette i motsetning til systemprogramvare som koordinerer datamaskinens ressurser, men som ikke anvender dem direkte til utførelse av oppgavene som brukeren ønsker utført.

Systemprogramvaren omfatter blant annet operativsystemet, drivere, og annet som er nødvendig for å kunne kjøre applikasjoner.

(Kilde: Wikipedia)

Nylig rundet App Store ti milliarder nedlastede applikasjoner, og ordet “app” ble kåret til årets nyord i 2010. Men den første musikk-appen ble laget for over 50 år siden, så tidlig som i 1957.

Ordet “app” er en forkortelse for “applikasjon”, en programvare som benytter datamaskinens ressurser til en oppgave som brukeren ønsker utført.

Digital lyd

Det var den tidligere forskeren ved Bell Laboratories, Max Vernon Mathews, som i 1957 skrev det første dataprogrammet som kunne generere digital lyd i waveformat fra en datamaskin.

Samme år som han utviklet programmet brukte han en IBM 704 til å spille av et stykke på 17 sekunder. Siden datamaskinene på den tiden jobbet veldig tregt, tok det Mathews over en time å spille inn stykket på 17 sekunder. Mathews program fikk navnet MUSIC 1, og var forløperen for en rekke andre musikkprogram.

En IBM 704 ble brukt til å lage verdens første digitale musikk-app. (Foto: NASA)

Gir fortsatt gjenklang

I en oppsummering av sitt eget arbeid ved en forelesning ved universitetet i Arizona, fortalte Mathew om stykket: “Klangfargen og tonene var ikke særlig inspirerende, men det tekniske gjennombruddet har fortsatt gjenklang”.

Mye har skjedd siden Mathews demonstrerte sin første musikk-app. Dagens datamaskiner jobber over en million ganger raskere, og de fleste musikk-appene er i stand til å gjenskape et helt orkester på en datamaskin til noen få tusen kroner.

- En fiolin høres alltid ut som en fiolin

Mathews mener vi enda har langt igjen for å realisere det enorme potensialet datamaskiner har for musikere. I et intervju med magasinet Wired hevder han at det enda ikke finnes noen dataprogram som lar en bruke datamaskinen som et genuint instrument.

- En fiolin høres alltid ut som en fiolin. Men en datamaskin har ingen begrensninger i forhold til hvilke klangfarger den kan skape, så den kan berike musikken, forteller han til magasinet.

- Datamaskiner er kraftige og rimelige, men ingen vet hvordan de skal gjøre nytte av dem i musikk.

Fra et foredrag hvor Max Mathews forteller om alle datamaskinene han har brukt opp gjennom årene.(Foto: Kham (Flickr))

Enda ikke et fullverdig instrument

Med dette mener ikke Mathews at datamaskiner ikke har vært gode hjelpemidler til musikkproduksjon, men at vi enda ikke har klart å ta i bruk datamaskinene som fullverdig instrument i seg selv.

Mathews er i dag 84 år og har hele tiden jobbet med musikk. I 1961 arrangerte han akkompagnementet for sangen “Daisy Bell”, som ble sunget av en datagenerert stemme. I klippet under kan du høre sangen (sangen starter etter ca. 1 minutt).

På 1970-tallet utviklet han også sitt eget musikk-apparat som besto av en “batong-radio” og et program. Ved hjelp av to køller med innebyggede radiosendere, åpner systemet for nye måter å fortolke musikk på. Se video under.

Prøv selv

Er du interessert i musikk og ønsker å lage ditt eget instrument på datamaskinen din, kan du prøve et av programmene under:

AudioMulch

Modulær programvare der du kan kombinere ulike måter å generere lyd. Systemet lar deg designe dine egne instrumenter.

Nettsider: AudioMulch

Reaktor

Grafisk modulær programvare som lar deg lage egne instrumenter, samplere, effekter og lyd-designverktøy.

Nettsider: Reaktor

Max

Modulært visuelt programmeringsmiljø for musikk, lyd og mediautvikling. Programmet er oppkalt etter Max Mathews, og anses som en direkte etterkommer av Max Mathews MUSIC.

Nettsider: Max

Powered by Labrador CMS