Universet på kaffebordet

Et praktverk om astronomi er noe av det hyggeligste man kan ha i bokhylla. Til tross for enkelte skjønnhetsfeil er "Universets mysterier" blitt en flott bok. Kanskje den kan brukes til å vinne den yngre garde for realfagene?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Universets mysterier har en flott tittel, og undertittelen Fra jorden til verdensrommets ende står ikke tilbake. Det lover mye, men førsteinntrykket skuffer ikke. Boken er den typen praktverk som ikke bare passer bra på kaffebordet, men som også passer bra til å snekre kaffebord av. Så spørs det om innholdet er like tungt.

Det kan i alle fall virke slik. Forfatter-firkløveret Mary K. Baumann, Will Hopkins, Loralee Nolletti og Michael Soluri er alle amerikanere. Selv oss som liker å sutre over amerikanisering bør holde kjeft når et norsk forlag velger å oversette en amerikansk bok om astronomi. For når det gjelder ting som har med rommet å gjøre, ligger amerikanerne på en udiskutabel førsteplass.

Kjendisfest

At det faglige nivået på oversettelsen skal holde mål står ikke ukjente Pål Brekke som garantist for, og den norske romhelten Erik Tandberg bidrar med litt salgsfremmende skryt på smussomslaget.

Det er ikke noe nytt i at enkelte popularisatorer blir stjerner, og Stephen Hawking er astronomiens Bob Dylan (med Carl Sagan som verdensrommets Elvis). Likevel blir det litt ufrivillig morsomt når ordene “forord av Stephen Hawking” troner øverst på forsiden av Universets mysterier. Det sier litt om Hawkings stjernestatus når forordet, som jeg vil anslå er på under én A4-side i manusform, brukes som det sentrale salgsargumentet.

Hvis det er en gruppe jeg virkelig håper at får hendene i Universets mysterier, så er det unge folk. Småfolk av den typen jeg selv var da jeg som pjokk gjorde dypdykk i min fars bokhylle. Populærvitenskap på glansede sider kan være et bra våpen når man skal konkurrere om ungdommens sinn.

Oversettelse

Dermed blir språket dobbelt viktig, og nettopp derfor er det dobbelt så synd at oversettelsen er såpass stusselig til tider. Da jeg første gang åpnet Universets mysterier, slo jeg opp på side 114. Annen setning bød på følgende formulering om kometer: “De er uregelmessige klumper med is, støv, steiner og gass som går i lange, elliptiske baner som enten bringer dem nær Solen gjentatte ganger (som Halleys komet med sin 76-årige bane) eller svært sjelden.”

Puh.

Heldigvis viste seg å være et skrekkeksempel, og resten av boken er langt mer leselig. Likevel bærer mye av teksten preg av litt mekanisk oversettelse.

Men hvis jeg skal slutte å leke kritiker og tenke realistisk, så er det opplagt at det ikke er teksten som skal selge denne boka. Det er bildene. Og for noen bilder!

Det tomme rom spraker

Billedmaterialet stammer både fra teleskoper på jorda og kameraer i rommet. Billedgjengivelse og format er upåklagelig, og resultatet er så flott at en skarve ateist som meg savner kraftuttrykk å bruke.

Her kan man undre seg over utsikten over kratere på Venus og hygge seg med de nyeste bildene fra Cassini-Huygens og Mars-roverne. Mange av bildene har man sett før, men sjelden så lekkert gjengitt.

Kan markedsavdelingen på Damm være så snille å vurdere om det vil være et marked for plakater fra denne boka? Helst i litt store formater?

Hver bolk med bilder følges så av en tekst som gir en relativt lettfattelig innføring i astronomiens viderverdigheter. Men det er hele tiden bildene som bærer boken. Og det er egentlig en veldig flott måte å formidle dette temaet på.

Astronomi - ikke bare for hemuler

Det er så man begynner å tenke.

Når man skal selge realfagene til ungdom, legger man gjerne vekt på hvor Viktige og Samfunnsnyttige de er. Ikke rart at unge mennesker, som lurer på hvem de er og hva deres plass i verden er, søker seg til litteraturvitenskap, filosofi, kunsthistorie og andre uhemule fag. (Hvis du ikke vet hva “uhemul” er, bør du lese mer om Mummitrollet).

Dette er ekstremt synd, siden jeg tror at astronomi, fysikk og evolusjon ikke bare egner seg for hemuler. Men vi trenger gode måter å formidle dette på. Som denne boken.

Julegaven er herved anbefalt.

Bok Universets mysterier
av Mary K. Baumann m. fl.
Damm, 2005
ISBN 82-04-11581-4
184 sider

Powered by Labrador CMS